31.7.14

Windows Phone 8.1 update 1 donosi i nova poboljšanja u IE11

ie11

Windows Phone 8.1 update 1 tek je predstavljen I treba slijedeće sedmice da bude pušten u opticaj za preview for developers korisnike, a sada imamo dodatnih informacija šta još donosi ta nadogradnja. Naravno ovaj update 1 nije toliko velik kao sami 8.1 update ali u svakom slučaju dodaje ono što Microsoft nije imao vremena ugraditi za vrijeme prezentacije WP8.1.

 

Internet Explorer 11 na Windows Phone 8 je inače dobar internet preglednik koji sa 8.1 postaje još bolji uz znatna poboljšanja o kojima smo pisali u zadnjih 3-4 mjeseca. Update 1 za WP8.1 donosi još bolji prikaz web stranica. Prikaz u WP8.1 je imao greške radi User Agent-a koji koristi Internet Explorer i stranice kao Twitter i druge veoma važne stranice su na Windows Phone 8 slale desktop verzije umjesto mobilne verzije stranica. S ovim update-om će se to sve promijeniti i stranice će prepoznavati mobilne verzije stranica kao na iOS ili Android, u nekim slučajevima prikazivat će i bolje stranice.

 

image125

 

Iznad vidimo jedan primjer kako se „render“ stranica vrši trenutno na WP8.1, druga u nizu je WP8.1 sa update 1 i vidimo odmah da liči više na Firefox OS i iOS 7 koji su zadnje dvije desno. Microsoft je pored ovoga testirao preko 500 drugih stranica i ustanovili da ovaj update rješava probleme na preko 40% njih. Ostale stranice se moraju optimizirati od strane web razvijaća.

 

Pored izgleda mobilnih verzija stranica, update 1 donosi i bolji pregled Desktop verzija svih stranica. Prikazivat će ih identično kao na IE11 Windows desktop-u. Mi mislimo da update 1 krije mnogo novosti koje nismo još vidjeli, a koje ćemo otkriti slijedeće sedmice.

 

izvor: MSDN blog

2 komentara :

  1. Zanima me kada će preko Internet Explorera moći da se pusti direktno streaming?

    ReplyDelete
  2. IE11 na WP8 podrzava vec streaming, ali ako mislite na streaming flash video zapisa onda to nije moguce.

    ReplyDelete

Ostavite komentar