14.5.15

Microsoft objavio spisak Windows 10 verzija koje će biti dostupne

Windows 10 setup novi

Microsoft kako znamo ima tradiciju da razdvaja operativnih sistema u više „klasa“ ili edicija kao što je to bilo u prošlosti Windows 7 Professional, Windows 7 Home edition, windows 7 Ultimate, Windows 8.1, Windows 8.1 Pro. Od jučer postoji članak na Windows blogu koji detaljno piše o svim detaljima kako će se Windows 10 distribucija vršiti ili tačnije pod kojim imenima.

 

Za mnogo korisnika je to bilo veoma zbunjujuće i vjerujem da među vama isto ima par korisnika koji su još zbunjeni ako su pročitali taj članak. Mi ćemo pokušati sada da ga pojednostavimo za „običnog“ korisnika i napisati samo ono što je bitno i izostaviti detalje koje mogu IT Pro korisnici pročitati detaljno na oficijelnom članku ovdje.

 

Naime Windows 10 dolazit će u Windows 10 Home, 10 Pro, 10 Enterprise, 10 Education, 10 Mobile, 10 Mobile Enterprise. Veoma zbunjujuće priznamo ali za obične korisnike je bitno

samo znati Windows 10 Home i Windows 10 Pro, a evo i zašto –

 

Windows 10 Home

 

Windows 10 Home će biti distribuiran kroz OEM (proizvođače) računara kao što su Dell, Lenovo, HP i drugi. Ova verzija Windows 10 će biti jeftinija u nabavci i samim tim će i računari biti jeftiniji. Naravno nedostaju neke funkcije kao što je to slučaj i razlika između Windows 7 Home i Windows 7 Ultimate. U Windows 10 Home verziji će nedostajati Hyper V virtualizaciju, BitLocker enkripciju, mogućnost postavljanja računara kao Remote Desktop server i mogućnost pristupa Windows domain su ključni nedostaci koje vjerujemo obični korisnici ni danas ne koriste tako da neće ni primjetiti nedostatak u Windows 10 Home.

 

Windows 10 Pro

 

Windows 10 Pro je verzija koja će imati sve isto kao u Windows Home + ove nedostatke koje smo iznad opisali kao Hyper V virtualizacija, BitLocker enkripcija, mogućnost postavljanja računara kao Remote Desktop server i mogućnost pristupa Windows domain.

Neki će primjetiti da nema Windows 10 Enterprise među ove dvije verzije i mi smatramo da ona nije ni bitna za „obične“ korisnike. Za one kojima treba Windows 10 Enterprise bitno je napomenuti da će oni morati dodatno platiti još jednu Pro licencu da bih mogli preuzeti Enterprise verziju Windows 10.

 

Obje verzije Windows 10 Home i Pro će biti dostupne proizvođačima računara kada bude Windows 10 pušten za proizvodnju. Tako da korisnicima koji ne rade aktivno ili nemaju biznis koji pokreću sa Windows operativnim sistemom imaju samo izbor između ove dvije verzije.

 

Način nadogradnje

 

Računari koji pokreću trenutno Windows 7 SP1 ili Windows 8.1 dobit će mogućnost besplatne nadogradnje na Windows 10. Windows 7 Home Premium i Windows 8.1 sistemi će dobiti nadogradnju na Windows 10 Home. Dok će Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate i Windows 8.1 Pro dobiti mogućnost nadogradnje na Windows 10 Pro.

 

Tako da je veoma jednostavno, Home verzije dobijaju Windows 10 Home, Pro u Ultimate verzije dobijaju Windows 10 Pro.

 

Windows 10 Mobile

 

Za mobilne uređaje kao telefone i tablete samo će biti jedna verzija dostupna, a to je Windows 10 Mobile, to je i oficijelni naziv za operativni sistem na telefonima i tabletima od sada i mi ćemo koristiti taj termin da ne bi dolazilo do zabune među korisnicima i funkcijama kasnije na računarima.

 

Windows 10 Mobile je za telefone naravno besplatan i dobit će ga svi telefoni na Windows Phone 8.1, oni koji nemaju mogućnost nadogradnje na 8.1 još je ne znamo kako će nadograditi na Windows 10. U te uređaje spada HTC 8s.

 

Windows 10 Enterprise i Windows 10 Mobile Enterprise

 

Ova dva operativna sistema će biti dostupna kao nadogradnja za velike biznise koje imaju svakako već ugovore sa Microsoftom kao što su vlade, edukativne ustanove, neprofitne organizacije i druge.

 

Za kraj bitno je napomenuti da će biti i posebna verzija za Bankarske automatke, prodajne stanice, industrijske robote. Te verzije Windowsa korisnici neće većinom ni primjećivati jer će korisnički zaslon biti prilagođen potrebama te usluge a ne konzumerskim funkcijama Windows 10 korisnika. Nadam ose da će ovaj članak pomoći u razjašnjavanju različitih verzija i pogrešnih tumačenja koje kruže trenutno na raznim web stranicama.

 

Više detalja i informacija možete pronaći ovdje: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar