23.12.15

Kako isključiti telemetrijske podatke na Windows 10 Mobile

Windows 10 Mobile setup blurred

Windows 10 Mobile još uvijek nije oficijelno pušten te je većina korisnika koji koriste Windows 10 Mobile još uvijek na Windows Insider programu koji ima omogućava pristup operativnom sistemu koji još nije spreman ili nije još dovršen za njihov uređaj. U prodaju jeste da nalazimo Lumia 950, 950Xl i 550 sa Windows 10 Mobile ali ne može se još 100% reći da je softver gotov, to je činjenica.

 

Windows 10 u Insider Preview ima telemetrijske podatke koje sprema i koje inače možete poslati putem feedback aplikacije pritiskom na tipku za smanjivanje zvuka + power. Sakupljanje telemetrijskih podataka može vam produžiti možda i vijek trajanja baterije pa stoga ko od vas ima problem sa baterijom neka proba ugasiti slijedeće.

 

screenshot 01

 

Na fotografiji iznad vidite u postavkama „privatnost“ > na dnu se nalazi „povratne informacije“ > tu možete postaviti prvu postavku na „nikad“ i Windows neće više sakupljati podatke koje su potrebne kako bi Microsoft napravio Windows 10 boljim.

 

Telemetrijski podaci sakupljaju stvari kao korištenje telefona, greške u bugove unutar samog sistema, ponašanje korisnika kako bi Microsoft znao kako da prilagode sistem u to spadaju postavke jezika i po tome oni znaju da li se koristi npr hrvatski, bosanski ili srpski jezik na telefonima sa Windows 10 Mobile i po tome će odlučiti nekada eventualno o Cortani za naše govorno područje.

 

screenshot 02

 

Ako želite izbrisati sakupljene telemetrijske podatke to možete uraditi u pohrani memorije u postavkama > odaberite vašu internu memoriju > na dnu ima „privremeni podaci“ > pod njima ima stavka i za brisanje telemetrijskih podataka.

 

Ako vam je metoda pomogla malo uštediti bateriju javite nam u komentarima. Važno je još napomenuti da Windows 10 ne šalje sam podatke nigdje sve dok korisnik ne otvori feedback aplikaciju te pritisne glavni meni „…“ feedback > zatim potvrdite slanje tih podataka.

 

screenshot 03

 

Nakon isključivanja sakupljanja telemetrijskih podataka u postavkama privatnosti feedback aplikacija se ne može više koristiti, to morate imati na umu.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar