9.1.16

Cadence, umjetna inteligencija made in BiH

Screenshot (92)

Prva umjetna inteligencija sa naših prostora dolazi od dvadesetogodišnjeg Harisa Aščalića iz Visokog kod Sarajeva. Prije gotovo dvije godine Haris, tada osamnaestogodišnjak, gledao je film o usamljenom piscu koji kupuje operativni sistem baziran na vještačkoj inteligenciji kako bi mogao s kim razgovarati. Haris je kroz taj film dobio ideju kako bi mogla izgledati budućnost čovječanstva, sve je više razmišljao da bi i on mogao napraviti umjetnu inteligenciju.

 

Uz malo sna, a mnogo rada počeo je stvarati virtualnu asistenciju koju je nazvao Cadence. Ime Cadence ima više značenja, a prvobitno se povezuje sa “ritmičkim tokom sekvence zvukova ili riječi” ili ipak “generalna modulacija glasa”. Umjetnih inteligencija ima kako on navodi desetak na svijetu, ali i jedinu razvijenu u BiH koja razgovara s ljudima, postavlja pitanja, obavlja za njih telefonske pozive, šalje emailove i razvija svoju „svijest“.

 

Nama je najviše poznata Cortana koju je Microsoft napravio za Windows Phone 8.1 te Windows 10 PC i Mobile koja radi iste zadatke.

 

cadence_2_promo_x_0

Danas, Haris koji je sam naučio programirati bez fakulteta kaže da ne želi za sada upisivati fakultet. Kako prenosi Aljazeera dopisuje se i sa Mark Zuckerbergom (suosnivač i glavni direktor Facebooka) kao i drugim utjecajnim ljudima na polju umjetne inteligencije.

 

Haris danas sebe opisuje kao kreativca za kompjuterom. U razgovoru sa Mark Zuckerbergom kojem je u decembru još poslao poruku dobio je odgovor nakon nekoliko sati, Mark mu je rekao da radi također vlastitog asistena, umjetnu inteligenciju za kućne upotrebe. Uz to napominje koliko poruka primi danas Mark Zuckerberg, njemu je ipak brzo odgovorio. Kaže da je uspjeh samo što je odgovorio, a tek što su imali priliku pričati o Harisovom projektu.

 

Osnivač Facebooka je bio zainteresiran i tražio od Harisa da im pošalje „Cadence“ u njihov centar za istraživanje. Haris je to uradio i prije otprilike sedam dana su mu se javili da još uvijek rade na tome i istražuju o njemu i o projektu Cadence.

 

Cadence razgovara na engleskom jeziku ali razumije poruke ispisane i na bosanskom. Na početku je mogla odgovarati na jednostavna pitanja dok je Haris postepeno gradi za složenije zadatke, unoseći sve više podataka kako bi se sama mogla „razvijati“. Slično kao i Cortana koja postaje bolja uz veću upotrebu korisnika.

 

Plan mu je da Cadence bude dostupna na Windows sistemu kao aplikacija na računarima, tabletima i telefonima polovinom ove godine, jer do tada će ugraditi još složenije operacije, kao što je slanje mailova i SMS poruka.

 

Napominje da će moći i druge stvari kao npr. kada joj kažete da idete vani ona će vas pitati u koliko sati ćete se vratiti kući. Vi ako odgovorite u 23:00, program će to zabilježiti u pozadini i ako pokrenete Cadence odmah u 23:00 i jednu sekundu, onda će vas pitati kako je bilo tamo gdje ste bili. Na početku ćete samo unijeti ime i prezime i lokaciju, a ostalo sve ona sama nauči kroz pitanja i odgovore.

 

Svoje vrijeme je potpuno posvetio Cadence i razvoju iste, zbog toga za sada i ne želi upisati fakultet, nisi se zaposliti u Bosni i Hercegovini. Zarađuje trenutno od digitalnog marketinga i aplikacija kojih je napravio na stotine, među kojima je i najnovija „Poslovni centar White Knight“ putem koje se povezuju kompanije na Balkanu.

 

Za kraj vam želimo i prikazati promo video Cadence umjetne inteligencije te primjer upotrebe samog programa na Windows PCu.

 

 

 

Mi bi voljeli vidjeti konkurenciju Cortani, posebno od domaćeg razvijača i radujemo se svakom napretku programa i nadamo se da možemo prije polovine ove godine ugledati pa i u beta fazi univerzalnu aplikaciju za Windows 10.

 

Hvala Goranu na javljanju.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar