25.2.16

Microsoft izdao novi firmver za nekoliko Lumia

Windows 10 Mobile setup plavi

Microsoft je danas pustio novi firmver za nekoliko Windows 10 Mobile uređaja uključujući Lumia 950 i 950XL. Novi firmver nosi verziju 1078.38.16025 i kako bi preuzeli isti otvorite postavke telefona > update & security > phone update. Ako niste član Windows Insider programa nadogradnju će te dobiti odmah, ako ipak jeste, jednostavno otvorite Windows Insider aplikaciju i zatim prebacite telefon ne „Production“ to će napraviti kao da je telefon isključen iz Insider programa i ako je novi firmver dostupan i za vaš model vidjet će te nadogradnju u „phone update“.

 

Ono što donosi novi firmver jeste:

  • Ispravke stabilnost
  • Poboljšanja u GPS pouzdanosti
  • Poboljšanja u audio kvaliteti tokom razgovora

 

Korisnici koji su u Windows Insider i ne prebace se kratkoročno na „Production“ radi preuzimanja novog firmvera isti će dobiti u martu jer će Microsoft tada omogućiti i u Windows Insider programu bez ikakvog prebacivanja primanje firmverskih nadogradnji.

 

Uz ove Lumije koje su na Windows 10 Mobile i LG Lancet na Verizon mrežnom operateru kao i Lumia 830 na ATT&T dobivaju novi firmver. Ta dva uređaja dobivaju novi firmver na Windows Phone 8.1.

 

Dodatne informacije

 

Microsoft je također danas izdao članak sa informacijama da će određeni (ne svi) postojeći Windows Phone 8.1 telefoni prije zvanične Windows 10 Mobile nadogradnje dobiti novi firmver kako bi telefoni radili bolje sa Windows 10 Mobile nakon nadogradnje.

 

Do sada su Lumije primale uz svaku nadogradnju operativnog sistema i novu nadogradnju firmvera kako bi išlo sve u jednom potezu umjesto odvojeno. Za nadogradnju na Windows 10 Mobile to nije pod moranjem, znači da neki uređaji neće ni dobiti firmver, iz više razloga, jedan je da provjereno dobro rade na Windows 10, a drugo je da su te starosne dobi da se ne „isplati“ praviti novi firmver za proizvođača. Ipak nadogradnja na Windows 10 Mobile ne zavisi od toga hoće li uređaj dobiti novi firmver ili ne to korisnicima neka ne stvara zbunjenost.

 

Jedina novost ovog pristupa jeste da će nakon Windows 10 Mobile nadogradnje oficijelne Microsoft preuzeti nadogradnje sistema (o ovome smo ranije pisali) i operateri u tome neće smetati da Microsoft izdaje nešto novo u vlastitom sistemu, jedino će novi firmver ispitivati mobilni operateri jer oni moraju osigurati ispravan rad na vlastitoj mreži.

 

Dalje kako Neowin navodi build 1086.107 će biti vjerovatno oficijelna nadogradnja za stare telefone i mi možemo potvrditi da je taj build dovoljno stabilan za svakodnevni rad i korištenje. Možemo to reći jer i Lumia 550, 950, 950XL, 650 i Alcatel OneTouche Fiexce XL, NuAns Neo i drugi Windows 10 uređaji već imaju tu verziju dostupnu i rade solidno, ne odlično ali solidno.

 

Izvor: MSPU, Neowin

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar