25.2.16

Microsoft potvrdio „Project Astoria“ ugašen

project astoria

Microsoft je prošle godine na Build konferenciji izjavio da rade aktivno na nekoliko projekata koji će omogućiti portiranje aplikacija sa Android, iOS ili web-aplikacija direktno na Windows 10. Prema korisnicima naj zanimljiviji je bio Project Astoria tj. portiranje aplikacija sa Androida na Windows 10 (i Mobile). Jedno vrijeme u testiranju Windows 10 Mobile Project Astoria je bio čak ugrađen i korisnici su mogli direktno pokretati (iako ilegalno) Android aplikacije na Windows 10 Mobile. Da je bilo dobro ili uspješno, nije. Te aplikacije jesu radile u sigurnom okruženju kao sve Windows aplikacije ali su bile lošije po stabilnosti nego iste koje su napravljene za Windows.

 

Pored Project Astoria Microsoft je izjavio tada rad i na Project Islandwood, Project Centennial i Web Bridge. Islandwood ima zadatak portiranja koda iOS aplikacija (Objective C) u univerzalne Windows aplikacije i taj projekat se razlikuje od pristupa kojeg je imao Astoria jer ne radi jednostavno emuliranje aplikacija nego konvertira kod koji je napisan za iOS u kod koji je uwp (univerzalne aplikacije za Windows). Na kraju se dobije punokrvna Windows univerzalna aplikacija i po pitanju razvijača to je bolji pristup nego emulacija. Ovaj alat je već dostupan u ranoj izvedbi i možete ga pogledati ovdje.

 

Project Centennial pomaže u dovođenju postojećih Win32 i .Net baziranih aplikacija direktno u Windows trgovinu i trenutno se testira sa određenim brojem razvijača. Nakon testiranja Microsoft očekuje puštanje alata kako bi i drugi razvijači mogli koristiti ove pogodnosti.

 

Pored ova dva „mosta“ postoji i Web Bridge koji omogućava HTML i JavaScript bazirane web aplikacije da se direktno portiraju i koriste. Uz portiranje takvih app Windows omogućava i korištenje Windows API kao Live Tiles, obavijesti, Cortana integracija, mogućnost korištenja trgovine i naplate kroz Dev Centar itd. Danas imamo već nekoliko aplikacija koje su bile Web bazirane aplikacije a popularnije među njima su Shazam i Yahoo koji su iskoristili Web Bridge za svoje aplikacije.

 

Microsoft je se dvoumio dugo oko toga i odlučili su da ukidaju Astoria jer aplikacije koje su dostupne na Androidu su dostupne u većini slučajeva i na iOS. Slušali su povratne informacije razvijača i korisnika koji su imali uvid u projekte i odlučili da Astoria neće dalje podržavati i razvijati jer bi bilo uzaludno gubljene resursa.

 

Uz to razvijači koji imaju Android aplikaciju imaju vjerovatno i iOS aplikaciju pa zbog toga nema smisla podržavati dva načina portiranja kada će na kraju biti svakako Windows univerzalna aplikacija i poprimiti funkcije Windows OS i funkcije koje su dostupne samo na iOS ili Android neće biti relevantne.

 

Nedavna objava oko preuzimanja Xamarina od strane Microsofta ima veze sa ovim potezima u Project Astoria, a dalje detalje ćemo dobiti na //Build 2016 koji je skoro pred vratima.

 

Izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar