24.2.16

Microsoft smanjuje i socijalne aktivnosti Lumia profila po internetu

Microsoft Lumia naslovna

Microsoft Lumia Serbia i Croatia profili su objavili više puta u zadnje vrijeme spajanje sa zvaničnim profilom „Microsoft Lumia“ na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Nedavno smo pisali tek o spajanju regionalnih servisnih centara za Lumije i kako će garancijske popravke u Evropi biti sve odrađene u Mađarskoj umjesto u svakoj državi pojedinačno. Taj potez ne čudi uz smanjeni broj prodanih Lumia se ne može ni očekivati održavanje velikog broja servisnih centara u Evropi.

 

Isti slučaj se dešava ovdje i sa socijalnim mrežama gdje su redovno lokalni profili slali korisnicima korisne informacije, koje su dalje dolazile od glavnog profila Microsoft Lumia. U suštini se objavljivao isti sadržaj na svakom jeziku. Jeste dobra stvar imati nešto na domaćem jeziku mi se slažemo ali potez smanjivanja aktivnosti na socijalnim mrežama bio je očekivan nakon preuzimanja mobilne divizije Nokije direktno prošle godine.

 

snip_20160224123928

 

Neki smatraju ove socijalne profile kao kvalitetnim i veoma stručnim, a praksa je često pokazivala nešto drugo, naime imali smo upit od korisnika na engleskom profilu Microsoft Lumia gdje korisnik upita da li nova Lumia 650 podržava Continuum funkciju, što se jasno iz specifikacija vidi da to ne radi, Microsoft Lumia profil mu je odgovorio da podržava i kako je to sjajan telefon za Continuum.

 

Mi smo više puta potvrdili kako ti profili prenose samo što dobiju da prenose, nisu često ni stručni niti su upućeni u dešavanja unutar kompanije i ne bi nas iznenadilo da objavljeni sadržaj kao aplikacije nikad nisu sami testirali. Znači po nama sve je to ok lokalni Lumia profili ako nisu bili stručni i upućivali korisnike u pogrešan pravac mi opravdamo spajanje ako će iz toga rezultirati malo kompetentniji pristup prema korisnicima.

 

Jedina mana korisnici neće imati na socijalnim mrežama nikoga upitati direktno na lokalnom jeziku. Korisnici ne moraju misliti da je to samo kod nas slučaj jer se i njemački profil i ostali ne engleski profili spajaju svi u jedan. Dodatni razlog je smanjivanje posla prevođenja/pravljenja reklamnih materija i dodatnih troškova jer svaki reklamni materijal se prevodio na razne jezike kako bi se prenijela poruka što bolje.

 

Jeste li vi koristili ikad usluge socijalnih profila Microsoft Lumia ili ranije Nokia Lumia?!

 

Izvor: Facebook, via Milorad (hvala na dojavi)

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar