29.2.16

Microsoft testira već Win32 programe u Windows trgovini?!

Trgovina ima update 3

Windows 10 trgovina do sada je mogla primati samo aplikacije koje su napravljene kao Windows Store aplikacije ali kako znamo da postoje mostovi sa kojima Microsoft želi privući razvijače drugih sistema ili kategorija znamo i za Project Centennial koji je zadužen kao most između Win32 programa i univerzalnih aplikacija. Trenutno se taj projekat nalazi još u testiranju užeg kruga razvijača unutar Microsoft-a ali bi uskoro mogli vidjeti punokrvne Win32 programe raznih razvijača u Windows trgovini.

 

Screenshot-1-1

 

Screenshot-2-1

Postoji samo jedno pitanje hoće li trgovina samo „hostovati“ programe a PC ih ipak instalirati kao zasebne programe ili će most „Project Centennial“ raditi na tome da ih pretvori u univerzalne aplikacije?! Što je manje vjerovatno. Ili ipak da će se samo raditi o emulaciji programa u okruženju univerzalnih aplikacija gdje su u sigurnom okruženju i ne mogu nauditi sistemu nikako kao što smo vidjeli sa HP Workspsace koji izvodi Win32 programe na Lumia 950.

 

MSPU je našao set aplikacija od 960MB koji se može i instalirati ali kada se instaliraju i pokrenu aplikacije prikazuju samo bijeli zaslon. Jasno da nije spremno za javnost i da nije još spremno da se koristi ali Microsoft radi na tome da dovede sve u Windows trgovinu. Ipak ostaje dosta nepoznatih u ovoj računici i kako će se koristiti jer je ovo projekat za budućnost prije nego za sadašnjost. Možda na kraju godine kada Microsoft bude predstavljao novi telefon (Surface Phone) bude imalo smisla sve.

 

Izvor: MSPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar