31.3.16

//build/ 2016: Microsoftova prezentacija Continuum funkcije za telefone sa miksom novih sposobnosti

continuum_windows_10_mobile-Large

//build/ razvijačka konferencija još je u toku i traje do sutra, a danas je bilo nekoliko zanimljivih prezentacija i znamo da je ova prezentacija većini korisnika koji nas čitaju važna. Radi se o Continuum funkciji za telefone u kombinaciji sa drugim uređajima i novim funkcijama koje je Microsoft dodao i unaprijedio postojeće.

 

Na videozapisu vidimo prvo ono što smo znali do sada, a to je spajanje Windows 10 Mobile koji podržava Continuum sa Display Dockom koji dodaje mogućnosti priključivanja miša i tastature kao i drugih periferija istovremeno. Setup je za početak vrlo jednostavan, prenosi se novi zaslon Continuuma sa telefona na veći zaslon i korisnik koristi aplikacije sa mišem i tastaturom, to su funkcije i mogućnosti s kojima smo upoznati.

 

Continuum poveća univerzalne aplikacije na tom eksternom monitoru tako da ne samo izgledaju nego se i ponašaju kao PC verzija iste aplikacije. Dok pri tome na telefonu ipak korisnik ima potpunu kontrolu i može otvarati druge aplikacije i vršiti pozive bez smetnji. Znači Continuum nije samo kopiranje zaslona telefona na veći monitor nego zasebni zaslon koji pokreće telefon kao “dva” operativna sistema u telefonu tako sebi možete zamisliti Continuum.

 

 

Na videozapisu iznad vidimo sada novosti, a to su Azure Remote Application (4:46), cloud bazirane aplikacije koje koriste kompanije i njihovi radnici. Te aplikacije su Win32 programi i telefon ih direktno pokreće kao svaku drugu aplikaciju direktno preko oblaka kroz Azure na telefonu i ono što je najbitnije miš i tastatura su spojeni na telefon i u ovom slučaju se telefon ne razlikuje od punokrvnog PC-a u radu programa.

 

Na (6:40) vidimo ekstremni slučaj da je ona dobila email od šefa ali nije imala pri ruci računar sa svojim podacima, ali Continuum sada može projicirati zaslon na Windows 10 PC i koristiti njegove dijelove kao tastaturu i miš kao da su spojeni na telefon. Spajanje telefona na drugi računar je prilično jednostavno kroz dva pritiska i odobrenjem na PCu otvara se “aplikacija” sa zaslonom Continuum modusa koji je zapravo prozor koji se može minimizirati i Desktop i dalje postoji ispod ali Continuum se izvodi kao aplikacija i ono što je najbolje preuzima se miš i tastatura od tog uređaja na koji je spojen telefon bežično i mogu se koristiti kao da je operativni sistem instaliran na njemu. Znači drugim riječima pokrenete Continuum na Windows 10 PC na bilo kojem Windows 10 PC (sa Redstone) i koristiti periferiju PC-a ali aplikacije i podatke telefona.

 

U prezentaciji ona otvori PowerPoint i Excel i iz Excela izreže komandama CTRL+C tabletu koju želi i vrati se sa ATL+Tab nazad u aplikaciju koju želi kao da koristi PC i u PowerPoint kombinacijom tipki CTRL+V može unijeti što je izrezala ranije. Naravno da je mogla koristiti miš i desni klik za to ali demonstracija je da se pokaže kako komande koje znamo sa PC rade i na telefonu sa Continuum dok se projicira na drugi zaslon.

 

Dalje u videozapisu se demonstrira što smo danas prenosili, a to je korištenje Xbox One upravljača kako bi igrala igru sa telefona na drugom zaslonu na koji je priključen upravljač sa kojim igra igru kao da je igra preko konzole. U isto vrijeme telefon ostaje telefon i može se koristiti za sve zadatke koje su dostupne na telefonu i ne ograničava se korištenje telefona. cijelo vrijeme vidimo da telefon stoji pored zaslona gdje se projicira sadržaj.

 

Zadnja novost na (16:20) prikazuje kako koristiti “dummy” laptop koji ima samo monitor i tastaturu koji je stvoren samo za Continuum za telefone. Korisnik se spoji direktno preko USB-C na taj “dummy” laptop i koristi univerzalne aplikacije da bude produktivan usput dok telefon ostaje telefon i može se koristiti normalno. Na tom “dummy” laptopu priključen je i USB eksterni Hard Drive s kojeg se mogu preuzimati podaci i direktno koristiti u aplikacijama. Naravno da se mogu spojiti i drugi uređaji kao štampači, projektori ili slično. Produktivnosti i realizaciji ideja nema kraja.

 

Continuum izrasta polako ali sigurno iz funkcije za koju su neki na početku mislili da neće imati primjenu u nešto za što možemo danas reći šta Continuum ne može?! Zaista smo impresionirani pozitivno sa funkcijama koje će donijeti Anniversary nadogradnja na Windows 10 uređaje, a vi?

 

izvor: MSPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar