18.3.16

Gdje je Windows 10 Mobile za najstarije telefone sa WP8?!

Windows 10 header

Microsoft je danas nakon godinu dana testiranja i razvijanja pustio oficijelno Windows 10 Mobile. Naime koliko god to zvučalo dobro dosta korisnika je ostalo zapanjeno da se na spisku podržanih uređaja ne nalaze bivši high end telefoni kao Lumia 920, 1020, 925 ili srednji rang 1320, 720, 820 i slično. Mi ne želimo ovdje ništa nikome opravdavati ili ispravljati nečije poteze o nemogućnosti nadogradnje ali želimo jednim dijelom pokušati objasniti i ponuditi alternativu.

 

Microsoft je objavio u feedback hub-u na Windows 10 PC vijest o oficijelnom puštanju Windows Mobile za odabrani set telefona, na tom spisku se nalaze uređaji koji jesu po specifikacijama sporiji i lošiji od Lumia 920 ili 1020 ali su noviji. Gabriel Aul je oglasio se povodom toga na Twitteru i objasnio korisniku jednom da oni ne mogu softverski poboljšati ono što čip (procesor) ne može da pruži od sebe. Problem koji postoji jeste starost. U Lumiji 920 se nalazi Snapdragon S4 procesor i on je ugrađivan u prvu generaciju WP8.0 uređaja, noviji telefoni kasnije su prešli svi na Snapdragon 200, 400 ili slično što je nova generacija procesora i samim tim lakše za podržavati sada na Windows 10 Mobile ali i u budućim nadogradnjama.

 

snip_20160318003048

 

Rez koji je napravljen nije napravljen nepromišljeno, ekipa koja je razvijala Windows 10 Mobile uvažila je povratne informacije svih korisnika na Insideru i ne samo njih nego su pitali i proizvođače, mobilne operatere i sve koji mogu reći nešto o situaciji da li podržati i koje telefone iz serije Lumia telefona.

 

Microsoft je odlučivao o ovome kroz informacije koje su skupljali aktivno zadnja tri mjeseca jer je tada Windows 10 Mobile na Insideru bio dovoljno stabilan da bi se moglo procijeniti je li za neki uređaj samo OK ili radi dobro. Oni kažu da žele ponuditi najbolje iskustvo korisnicima, a ne polovično pa da se korisnici žale jer im Windows 10 Mobile ne radi dobro.

 

Vjerujemo da ima korisnika koji su zadovoljni na Windows 10 Mobile sa Lumijom 920 ali isto vjerujemo da su odluku donijeli jer više korisnika nije bilo zadovoljno. Jedan glas tu ništa ne znači ako će se dići 10 koji kažu da to nije to i upravo to se i desilo, gdje god da čitamo komentare možemo vidjeti i korisnike koji nisu bili zadovoljni sa Lumijom 920 na Windows 10.

 

snip_20160318003130

 

Ipak ko želi alternativu može je imati danas. I zapravo imao je alternativu jučer i prije dvije sedmice, a to je Windows Insider program (fotografija iznad gdje Gabriel Aul potvrđuje ovu rečenicu našu). Ne želimo da vas obmanjujemo, korisnici uvijek mogu promijeniti platformu i to mogu uraditi od danas do sutra, ali možete biti i jedan od onih korisnika koji su iskusili stare Lumije i sad je vrijeme za noviju koja je fabrički došla sa Windows 10. Ne mora to biti ni Lumia kada imamo i HP i Alcatel i Vaio proizvođače. I na kraju ako se ne prodaju kod nas kako Android korisnici mogu importirati Android iz Kine mogu i Windows 10 Mobile korisnici nabaviti Vaio telefon sa Windows 10 Mobile koji je po meni odličan i čak razmišljam o zamjeni Lumije 1520 za taj model.

 

Alternative jeste Windows Insider program koji ima više kanala, brži, sporiji, Release Preview i mi savjetujemo korištenje Release Preview kanala jer je on zadnji stepen prije puštanje oficijelne nadogradnje. Od Release Preview do oficijelne verzije u budućnosti neće proći ni sedmica, a danas je čak Release Preview ista verzija kao i oficijelna.

 

Kada kažemo ista, mislimo ista, identična. Neće biti razlike u tim verzijama niti će biti manje grešaka na oficijelnoj verziji niti će biti više ispravki na oficijelnoj nego na Insideru. Insider prvi dobiva sve nadogradnje, a Release Preview gledajte kao zadnja test faza prije oficijelnog puštanja. Znamo da ovo nije utjeha ali između oficijelne nadogradnje i ove u Insider programu na Release Preview nema zaista razlike. A u Insider programu znamo da su podržani i Lumia 920 i dosta slabiji modeli.

 

Naravno što još može biti motiv jeste da nakon par godina korištenja Microsoft misli da bi korisnici mogli kupiti nove uređaje jer Lumia 920 je izašla 2012. bez obzira kada je korisnik kod nas kupio ipak je skoro 4 godine od tada prošlo i za najbolje iskustvo nekad se treba kupiti i noviji telefon. I to je vrlo moguć i proračunat motiv ali tako radi ovaj svijet i kome zamjeriti na tome da želi da zaradi nakon par godina opet na istom korisniku ako je prethodno bio zadovoljan.

 

Usput da vidimo za koliko korisnika je Microsoft pustio ovu nadogradnju oficijelno – sabrali smo statistiku Adduplexa za mjesec februar i sve najprodavanije modele na cijeloj planeti i cijelu zastupljenost WP-a smo uzeli u obzi i oko 73.1% korisnika sa WP8.1 uređajima će dobiti Windows 10 Mobile i nalaze se na spisku podržanih telefona. Ima oko 20% pod ostalim tu su svi ostali modeli od preko 50 različitih proizvođača koji su pravili ikad WP telefone i među njima i modeli koji nemaju ni 3% na WP-u, njih nismo uračunali. Ako bi ih uračunavali bilo bi podržanost oko 70%-66%. Naravno mi ovo ne opravdavamo ali malo ćemo se osvrnuti na Android 6.0 koji je izašao oficijelno krajem prošle godine i danas još uvijek nije podržan ni na 2% uređaja.

 

I po nama je opet veliki broj korisnika oficijelno podržan, a indirektno oko 95% svih WP korisnika može preuzeti Windows 10 preko Windows Insidera.

 

snip_20160318003147

 

Windows 10 Mobile korisnici koji imaju uređaj koji nije na spisku podržanih a ipak su na Windows 10 savjetujemo im ako su zadovoljni da i ostanu na Windows 10 jer će i dalje dobivati nadogradnje normalno kao i do sada sve do trenutka kada Redstone bude pušten oficijelno na uređaje koji su došli fabrički sa Windows 10. Tada će prestati razvoj na trenutnoj verziji 10586 i tada stariji telefoni koji su sada na Insideru neće primati dalje nadogradnje (fotografija iznad gdje Gabriel Aul potvrđuje ovu rečenicu našu).

 

Taj trenutak će se desiti nekad između ovog ljeta i zime 2016. Tako da ostaje još dosta vremena za starije telefone da uživaju u novim kumulativnim nadogradnjama i ispravkama koje će stizati i dalje kao što su i do sada.

 

Problem jeste nastao u pogrešnim prenošenjima izjava Microsoft tipa “we will try so spport most of the WP8.1 device” i direktno se prevodilo u “mi ćemo podržati sve WP8.1 uređaje i nadograditi ih na Windows 10”, a glavnu rijeć lagano zaboravljaju a to je “most” - “većinu”. Većina jeste ako pogledamo naš zbir korisnika koji od danas mogu preuzeti Windows 10 Mobile.

 

Problem je također što se nije moglo ranije znati koji će biti podržani, a koji ne nego do sada jer su počeli tek razmišljati o tome prije tri mjeseca i na kraju došli do ovog spiska koji ipak podržava oko 70% svih WP korisnika.

 

Problem je uglavnom loša interpretacija onoga što je Microsoft ikad izjavio o Windows 10 Mobile nadogradnji i problem je također što smo često čuli takve izjave od profila socijalnih mreža (twitter, facebook i slično), a znamo da takvi ljudi nemaju ni uvid u razvoj a kamo li konačni spisak uređaja koji će biti podržani pa “lupaju” stvari o kojima ne znaju mnogo, i pogotovo ne u prošloj godini kada je sve još bilo u razvoju.

 

Za sve koji su frustrirani, ako mislite da na Androidu ili iOS možete imati bolje ili imate bolje slobodno isprobajte i takve telefone, niko vas, a ni nas ne drži na WP niti to bilo ko može. Naša volja je da koristimo WP i ostat će tako jer smo ovu stranicu oformili baš zato što volimo ovaj sistem sa svim njegovim manama i prednostima.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar