15.3.16

HERE aplikacije napuštaju Windows 10 Mobile uskoro

Here Maps (2)

Danas je veoma tužan dan za sve koji su zavoljeli WP i HERE mape uz Nokia/Microsoft Lumia telefone. HERE kompanija koja je postala samostalna u fazi prodaje Nokijinog odjela telefona Microsoftu je se odlučila da će napustiti Windows 10 Mobile 29. marta 2016. i umanjit će razvijanje WP8 aplikacija na samo ispravljanje kritičnih grešaka.

 

Šta to znači za korisnike, ako ste WP8 ili 8.1 korisnik i dalje će te moći koristiti HERE aplikacije kao Maps, Drive+, Transit i City Lens, nove nadogradnje i nove funkcije nećete vidjeti osim ako je nešto kritično u pitanju.

 

Here Maps app

 

Windows 10 Mobile korisnici uskoro će iskusiti da će aplikacije biti uklonjene iz trgovine ili njihovo korištenje čak potpuno onemogućeno. HERE navodi kako će nakon 30. juna 2016. Windows 10 aplikacije od HERE prestati raditi i uz to savjetuju da koristimo Windows mape od Microsofta jer i one koriste HERE tehnologiju (mape) koje će biti i dalje osvježivane dok HERE aplikacije neće.

 

HERE aplikacije već dvije godine nisu imale nadogradnje za WP sa novim funkcijama i imale su samo ispravke grešaka i u slučaju prebacivanja Nokia telefonskog biznisa u Microsoft HERE je morao promijeniti u aplikacijama uslove korištenja i nedavno kako su postali dio Njemačkog konzorcija automobila morali su nadograditi aplikacije, ali osim toga aplikacije su od WP8.1 do danas ostale netaknute i zbog toga možda je i dobro da će nestati iz trgovine kako bi se korisnici mogli fokusirati na druge alternative kao Windows mape ili slične koje imaju u trgovini, a koriste također HERE tehnologiju u pozadini za mapiranje.

 

Možete još preuzeti HERE aplikacije u trgovini ali mi kao što smo i ranije savjetovali kada su HERE aplikacije nestajale, koristite alternative koje su dostupne u trgovini i obradujte male razvijače kada veliki razvijači (HERE) zaboravljaju čiji su ih korisnici napravili tek velikom, poželjnom i prepoznatljivom kompanijom.

 

Dodatak

 

Glavni razlog za povlačenjue navode kako ne mogu da razvijaju nove Windows 10 aplikacije za Windows koje će raditi i na telefonima jer bi oduzelo “mnogo” vremena. Kao razvijač vam mogu reći da to nije tačno i da postoji drugi razlog za povlačenje. Kao prvo - što je i Microsoft sam dokazao jer su izradili Windows mape za kratko vrijeme i ako je podloga na WP8 aplikaciji napravljena sa dobrom aplikacijom onda je port na Windows 10 lagan proces, a kao drugo - Windows 10 Mobile podržava i starije aplikacije tipka WP7, WP8 ili 8.1 aplikacije tako da uklanjanje nije bilo potrebno jer one rade provjereno dobro na Windows 10 Mobile.

 

Za dalje razvijanje na Windows 10 niko ih nije tjerao, imali bi samo još više korisnika sa Windows 10 korisnicima pored Android i iOS korisnika i mi bi ih prvi gurali sa vijestima o aplikacijama o HERE.

 

Izvor: HERE

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar