31.3.16

Microsoft Build 2016: otvaranje konferencije (sažetak)

Screenshot (340)

Svake godine pa i ove Microsoft održi krajem marta razvijačku konferenciju koja se zove //build/ (graditi) i danas je održana prvi nastup konferencije koji smo uživo prenosili. Na prijenosu uživo gledaoci su mogli vidjeti ideje sa kojima barata Microsoft sada kao HoloLens ali i nešto što će biti u skorijoj primjeni kroz Windows 10 funkcije.

 

Windows 10 nedvojbeno je glavni proizvod Microsofta i to su pokazali na konferenciji jer se svaki drugi proizvod kao HoloLens, Xbox One ili PC vrte oko Windows 10 te univerzalnih aplikacija. Cortana također je imala glavno mjesto na konferenciji jer su za nju predstavili mnogo toga što misle da će biti u centru pažnje u narednom razdoblju tehnologije.

Ove godine prvi prijenos konferencije (otvaranje) je održano, a da pri tome nismo znali unaprijed šta nas očekuje. U zadnjim godinama smo to precizno znali i blogovi kao i mi su objavljivali glasine i vijesti prije same konferencije tako da je iznenađenje nedostajalo tokom predstavljanja na otvaranju.

 

Ono što će neke razočarati jeste položaj Windows 10 Mobile na ovogodišnjoj konferenciji. Tokom cijelog prijenosa samo jednom na bini se pojavila Lumia sa Windows 10 Mobile da demonstrira novu Skype univerzalnu aplikaciju te integraciju sa Cortanom u Skype aplikaciji i integraciju botova, da tačno čitate, botovi su bili važniji dio otvaranje konferencije, o tome ćemo nešto dalje dolje.

 

Botovi

 

Screenshot (430)

Botovi su novi pristup i nova ideja koja se provukla kroz skoro cijelo otvaranje konferencije i ideja iza njih je da ti botovi interaktivno sudjeluju u aplikacijama i prepoznaju kontekst razgovora, emaila, poruka, kalendarskih unosa, narudžbi, dogovora između prijatelja, itd. Botovi su mali produžeci za aplikacije i web stranice koje Microsoft želi da prave i korisnici i razvijači, a koji će se temeljiti na umjetnoj inteligenciji koju razvija Microsoft i koju koristi Cortana, a koja ustvari ima Bing kao bazu svih podataka.

 

Uz predstavljanje botova Microsoft je i dodao da „žele napraviti tehnologiju kako će ona pokazati najbolje čovječanstva, a ne najlošije“, direktno je Satya Nadella (CEO Microsofta) mislio na Tay chatbot koji su pustili prije nekoliko dana na razne socijalne mreže kako bi učili kako se razvija umjetna inteligencija ako uči od korisnika i gdje se pokazalo da su korisnici iskoristili priliku „naivnosti“ Tay Chatrobota i pretvorili je u ogledalo društva iz loše perspektive.

 

Microsoft Satya Nadella dalje u prijenosu kaže da će ljudski govor biti korisničko sučelje budućnosti i da ovakve tehnologije moraju biti cilj i Microsofta. Botovi prema njemu će biti nove aplikacije i digitalni asistenti budućnosti, a umjetna inteligencija će biti gorivo i pokretač za sve te poduhvate.

 

Screenshot (437)

iznad vidite novu Skype univerzalnu aplikaciju za Windows 10

 

Screenshot (442)

Botovi također trebaju biti pomoćni alati u Cortani i Skype kako su pokazali tokom otvaranje konferencije gdje je prezentirano kako bot koji je direktno ugrađen u Skype univerzalnu aplikaciju na Windows 10 Mobile prepozna sadržaj i prema tome ponudi korisniku direktno da reagira sa npr. rezervacijom hotela ili namještanjem kalendara prema datumu koji se spominje u chatu.

 

Screenshot (441)

Bot će također moći pružiti dodatne informacije uz riječi koje on smatra da su od značaja za korisnika i tako korisnik može pritiskom na podvučenu riječ dobiti definiciju ili šire informacije i savladati kontekst onoga što vidi. U sve to će se uključiti i Cortana da zabilježi termin ili pokaže adresu gdje je korisnik zabilježio da bi morao biti u određeno vrijeme.

Microsoft je također najavio i Skype video botove koji će prepoznati sadržaj video razgovora i moći interaktivno korisniku pomoći ako on to želi. Ko od vas želi više saznati o Skype botovima i želi početi razvijati botove za Skype to može uraditi ovdje.

 

Screenshot (450)

Po nama Microsoft pozicionira Skype nešto dalje od same aplikacije i platforme za dogovore više u kutak i kao alat za organizaciju koji radi usko povezano sa Cortanom, kalendarom i ostatkom sistema.

 

Botovi koje Microsoft želi da pravite baziraju se na godinama razvijanja unutar Microsoft Research odjela koji im za cilj stvaranje naprednih tehnologija koje mogu doći do primjene nekad u budućnosti. Tokom prezentacije smo vidjeli i kako jednostavno je napraviti bota koji će unutar neke aplikacije prepoznati da korisnik želi da naruči picu, to se može primijeniti na mnogo drugih slučaja i Microsoft je pružio alate za to kroz „Cortana Inteligence Suite“ koja pokreće „Microsoft bot framework“, to je platforma kognitivnih servisa kao „kompjuterska vizija“ ili „prirodni jezik“ koju razvijači mogu koristiti za razvijanje raznih botova. Od samog starta danas, postoje 22 API koje razvijači mogu koristiti i koji se temelje na godinama razvijanju umjetne inteligencije.

 

Cortana

 

Screenshot (419)

Cortana dolazi oficijelno na Xbox kao personalni asistent ali Cortana će dobiti malo veći značaju sa „Anniversary Edition“ Windowsa 10 koju je Microsoft najavio, a koja je zapravo Redstone nadogradnja. Cortana će biti pametnija u razumijevanju vremena i prostora. Npr. može prepoznati da ste prošlu noć radili na PowerPoint prezentaciji ili trgovini igračaka u kojoj ste bili prošle godine i sugerirati druge sadržaje bazirane na tim iskustvima. U prezentaciji je direktno bilo prikazano kako korisnik izgovori „pošalji PowerPoint prezentaciju na kojoj sam radio sinoć određenom korisniku“ i Cortana je „shvatila“ šta se traži od nje, pronašla je tu PowerPoint prezentaciju i pronašla je tog korisnika kome treba poslati i upitala je li sve uredu i može li poslati sadržaj.

 

Screenshot (414)

 

Uz sve ovo Cortana dolazi i na zaključani zaslon Windows 10 uređaja gdje je možemo direktno koristiti bez otključavanja uređaja. To je po nama logična evolucija Cortane ako želi da postane prava personalna asistencija.

 

Screenshot (411)

 

Anniversary Edition nadogradnja

 

Iznad smo spomenuli Anniversary Edition nadogradnju (Redstone) za Windows 10, ona je skup svih novih funkcija koji će učiniti Windows 10 boljim i dovest će biometrijske mogućnosti otključavanja i unošenja lozinki u web stranicama. Primjer je što su pokazali na sceni da korisnik otiskom prsta unese lozinku na web stranici gdje je moguće unijeti lozinku Windows Hello biometrijskim načinom. Vjerujemo da se to isto može primijeniti i na skener rožnjačom oka na Lumijama 950 i 950XL i umjesto tipkanja šifri u budućnosti možemo vidjeti skeniranje oka.

 

Windows Ink (mastilo, tinta)

 

Screenshot (353)

Funkcija koja će poboljšati rukopis olovkom na Windows 10 uređajima i uz direktno prepoznati sadržaj toga što unesete. Tokom prezentacije je tako pokazano da unos „nazovi mamu sutra“ direktno ponudi preko Cortane da za sutra unese termin u kalendar i podsjetnik za vas da nazovete mamu.

 

Screenshot (350)

 

Screenshot (358)

Drugi primjer je kako Windows ink se može direktno ugraditi u univerzalne aplikacije kao Windows karte gdje je korisnik prezentirao crtanjem po mani kako se može izračunati razdaljina između dvije tačke. Ono što je dobro tu jeste da se karte koje su u 3D tj. pokazuju i reljef prirode na karti iscrtavanjem brda i dolina u 3D direktno se taj nacrtani sadržaj prelama i pokazuje put u 3D koji možete okretati po želji i izučavati detaljnije sadržaj.

 

Screenshot (368)

Uz Windows ink najavljena je direktna suradnja sa Adobe i izdavanje univerzalnih aplikacijama Adobe Creative Suite CC koje predstavljaju jedna od najboljih alata današnjice za grafičke dizajnere. U videozapisu korisnik direktno radi u Adobe Illustrator na Windows 10 tabletu sa olovkom nativno bez ikakvih poteškoća.

 

Nove univerzalne aplikacije

 

Screenshot (374)

Nove univerzalne aplikacije mi smo već i ranije najavljivali i Microsoft ih je sada opet samo potvrdio. Od ranije znamo da Facebook aktivno radi na Facebook, Instagram i Messenger univerzalnim aplikacijama za Windows 10. Pri tome su dodali i Starbucks, Uber, Vine, Bank of America, WWE i tonu igara koje će se izdati kao univerzalne igre u Windows trgovinu.

 

Pored ovoga je bitno napomenuti kako razvijačima stoji preko 1000 novih API na raspolaganju, od običnih stvari kao API za trgovinu i naplaćivanje aplikacija pa sve do novih animacijskih sposobnosti za univerzalne aplikacije.

 

Linux

 

Da, Windows podržava Linux i „Bash shell“ oficijelno i nativno dolazi na Windows 10 to se može najjednostavnije objasniti sa nativnim Ubuntu kodom koji će raditi na Windowsu. Microsoft je sklopio partnerstvo sa Canonical kako bi to uradili. Bash znači da razvijači mogu pokrenuti terminal kao u Linuxu i razvijati svoj kod kako su navikli. Do sada su razvijači trebali koristiti treće alate kako bi ovo mogli na Windowsu ali uskoro za to mogu koristiti nativno Windows.

 

Xbox igre kao univerzalne igre

 

Screenshot (394)

Igre na Windows 10 će biti također važan dio sistema, naime Microsoft će izdati nekoliko važnih igara kao Forza, Quantum Break i Killer Instinct na Windows 10 kao univerzalne igre u Windows 10 trgovinu. Tokom prezentacije Microsoft je također pokazao i „konverter“ za Win32 programe koji od istih napravi univerzalne aplikacije. Taj isti konverter se može koristiti i za igre i izdavači igara kada prave instalacijski fajl sa igru istovremeno mogu izdati i .appx što je zapravo univerzalna aplikacija/igra. Univerzalne aplikacije će moći imati i nativni instaler tako da ne moraju se instalirati preko trgovine, i to je također prezentirano danas.

 

I da bi Microsoft pokazao najekstremniji slučaj univerzalnih igara pokrenuli su The Witcher 3 kao univerzalnu igru na PC. Ta igra će se naći u trgovini i imat će funkcije kao živu pločicu, obavijesti, integraciju sa Cortanom kao i svaka druga univerzalna aplikacija što može imati. To su prednosti koje igre koje dobijete preko Steam i drugih ponuđača nemaju.

 

Kada smo kod Xbox one, vrijedno je napomenuti da će Xbox One trgovina biti otvorena svim Windows razvijačima i univerzalne aplikacije će raditi bez promjene koda na Xbox One nativno. Pored toga Microsoft je demonstrirao kako od Xbox One razvijač može napraviti razvijački alat i pregledna verzija za Xbox One razvijačkog modusa počinje od danas.

 

HoloLens

 

Screenshot (405)

HoloLens danas oficijelno počinje sa isporukom i glavni razvijač i suosnivač ideje HoloLensa Alex Kipmann na bini je bio nekoliko puta veoma emotivan jer zaista je uložio mnogo truda u ovu ideju da uspije i zaista vjeruje da će uspjeti da promjeni kako ljudi vide i reagiraju na svijet oko sebe. Prva HoloLens aplikacija Galaxy Explorer je danas oficijelno gotova i moguće je preuzeti u Windows trgovini.

 

Ce0-PyMUkAAyZXg

 

Osim toga Microsoft je izdao i sav kod te aplikacije razvijačima na raspolaganje na Github kako bi vidjeli kako se prave HoloLens aplikacije. Pored ove aplikacije NASA je demonstrirala kako koristi HoloLens za bolje razumijevanje okoline planete Marsa i Univerzitet iz Amerike „Case Western Reserve University“ demonstrirali su kako njihovi studenti uče anatomiju na 3D modelu u pravom prostoru i uz to se uključuje i učitelj/profesor sa daljine kao avatar koji nije direktno prisutan u prostoriji da objasni studentima detalje, a oni vide profesora kroz HoloLens kao da je prisutan.

 

Screenshot (401)

 

Screenshot (410)

Ovo su po nama najznačajniji dijelovi otvaranja razvijačke konferencije koja će u narednim danima sve do 1. aprila imati brojne sesije i predavanja o pravljenju inteligentnih aplikacija, pravljenje Bota za konverzaciju, budućnost Visual Studija. Drugi dan nas očekuje otvaranje drugog dana s kojom počinju predavanja kao „razvijanje za HoloLens“, „dajte svojim aplikacijama ljudsku stranu“, pa čak i prezentacija koja nema naziv jer donosi nešto što još nije za javnost dostupno i zatim Gabriel Aul će imati prezentaciju o Windows Insajder programu. Nakon Gabriel Aula očekuje nas razvijanje sa Xamarin alatima, Windows most za portovanje iOS aplikacija, .Net pregled, ASP .NET vNext, budućnost C# programskog jezika i druge prezentacije. Treći dan isto tako vas razvijače očekuje niz dobrih predavanja o novostima vezanima za razvijanje uopšteno ali i o Windowsu 10. Raspored sesija možete pogledati ovdje.

 

Mi ćemo svakako sa sesija sadržaj objavljivati u zasebnim člancima ako mislimo da zaslužuju pažnju. Ono što je bitno mnogima od vas jeste i Windows 10 Mobile, želimo se osvrnuti direktno na to jer jer i Microsoft reagirao zašto nije bilo više priče o telefonima.

 

Windows 10 Mobile?

 

The Verge kroz direktan intervju saznaje od Terry Myerson da Windows Phone nije više glavni fokus ove godine uz riječi „Mi smo potpuno opredijeljeni za uređaje sa 4“ i bit će vrijeme kada će oni biti naš fokus ali trenutno kao dio porodice uređaja koje imamo na raspolaganju to nije naša glavna grana odakle se ja nadam privući razvijače tokom narednih godina.“ Terry je dalje izjavio da je univerzalna platforma značajna kao i Windows 10 cjelokupno u koji se ubrajaju i Xbox one polako ali i HoloLens pored ostalih uređaja kao Surface Pro i Surface Book. Prema njemu sve vijesti vezane sa univerzalne aplikacije i Windows 10 trebale bi direktno značiti i vijesti o Windows 10 Mobile jer je jedno ne odvojivo od drugog.

 

Windows 10 Mobile zvanično je klasificiran onako kako smo i vidjeli u zadnjoj godini i malo više, a to je da se ne ulaže dalje masovno novac u telefone da uspiju po svaku cijenu i da je će se oni razvijati usporedo sa Windows 10 PC verzijom i u nekom drugom trenutku biti opet fokus za Microsoft.

 

Jedino nama nije jasno kada kažu „…biti opet fokus...“, po nama telefonski biznis nikada nije ni bio glavni fokus Microsofta niti može biti pored veličine samog Windowsa ili sada Surface Tableta i Laptopa.

 

Screenshot (457)

 

Screenshot (373)

 

Ono što mi jesmo vidjeli sakriveno u videozapisima tokom prezentacije Windows 10 PC ima par isječaka gdje prima poziv direktno sa Windows 10 Mobile, to nam ostavlja nadu da nije sve još rečeno o Windows 10 Mobile.

 

Jeste li vi odgledali otvaranje razvijačke konferencije i šta mislite o svemu, jesmo li nešto propustili?

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar