2.3.16

Microsoft će uskoro slati firmver i za Windows Insider uređaje

Nadogradnja setup novi

Microsoft je ranije objavio da će promijeniti način isporuka firmvera za telefone jer dosadašnja praksa (Lumia Denim, Lumia Cyan i Lumia Black nadogradnje na WP8.1) je bila da uređaji dobivaju firmver uz nadogradnju operativnog sistema. Od sada je firmver odvojen od nadogradnje sistema i može se odvojeno primiti i instalirati na telefone i dodatno su objasnili situaciju kako će se sve odvijati za Windows Insidere sa firmverskim nadogradnjama.

 

Ovako će biti od sada, bez obzira da li je korisnik Windows Insider ili ne moći će primiti firmversku nadogradnju za svoj telefon u slučaju da je ona dostupna za taj telefon. Ne znači ovo da će Microsoft početi sada za sve puštati nove firmvere, to ne. Ranije je Microsoft objasnio da će određeni telefoni koji su fabrički dolazili sa WP8.1 morati primiti firmversku nadogradnju kako bi radili bolje na Windows 10.

 

I sada se nalazimo u situaciji gdje su korisnici WP8.1 telefona u Windows Insider programu već na Windows 10, oni će moći bez istupanja iz programa i bez hard reseta primiti firmversku nadogradnju za svoj telefon bez obzira na kojoj su verziji operativnog sistema. Windows Insider je do sada blokirao firmverske nadogradnje za telefone koje imaju dostupnu firmversku nadogradnju i bilo je potrebno da se istupi iz programa hard resetom ili jednostavno u Windows Insider aplikaciji.

 

Ovo pravilo važi i za korisnike Windows 10 uređaja kao Lumia 550, 650, 950, 950XL, Alcatel Fierce XL, i drugi koji su već u Insider programu, a fabrički su došli sa Windows 10, oni također mogu primati od sutra firmverske nadogradnje bez istupanja iz Windows Insider programa (ako je novi firmver dostupan na taj model).

 

Da ponovimo i saberemo još jednom:

  • Samo telefoni koji imaju nove firmverske nadogradnje će i dobiti novi firmver.
  • Bez obzira na Insider ili ne firmver će doći do telefona (ako je dostupan za taj model).
  • Neki WP 8.1 modeli će morati primiti firmver kako bi radili bolje na Windows 10.

 

Na kraju ipak da ponovimo sve što znamo do sada. Nadogradnja na Windows 10 sa WP8.1 zavisi od vašeg mobilnog operatera (ako je telefon brendiran) i od regije na kojoj se nalazite, od modela telefona i od verzije. Nakon nadogradnje na Windows 10 Microsoft preuzima dalje nadogradnje sistema, ali firmverske nadogradnje u slučaju da je telefon brendiran ipak će mobilni operateri morati u nekom razumnom roku pregledati i odobriti.

 

Microsoft je napravio forum gdje možete pregledati koji telefoni imaju novi firmver, provjerite da li je vaš telefon na spisku uz informacije koje dobijate sa advanced info zaslona u postavkama > extras. Bitno je da znate Manufacturer Name i Mobile Operater i to pronađete na spisku ovdje. Trenutno su na spisku samo Lumia 950 i 950XL uređaji jer su oni jedini dobivali firmverske nadogradnje u zadnje vrijeme.

 

Dodatno objašnjenje za firmver – firmver izlazi uvijek za nove modele i dok je uređaj tek izašao jer se tada uvidi većina grešaka, zbog toga „većina“ starijih telefona neće dobiti novi firmver prilikom nadogradnje na Windows 10. To je jedan razlog, a drugi je da su neki modeli danas toliko stari da se „ne isplati“ praviti novi firmver za njih.

 

Ako imate novi telefon kao Lumia 550 i Lumia 950 dobije novi firmver ne znači da će i vaš model automatski dobiti jer svaki firmver je krojen za svaki model pojedinačno i firmver je potreban samo ako se uvidi greška u korištenju i ako postoji sukob između hardvera i softvera tu firmver dolazi u pitanje i nekad je jednostavno potrebna firmverska nadogradnja kako bi se telefon i njegovi dijelovi „dotegli“.

 

Izvor: Microsoft forum

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar