13.3.16

Microsoft Edge ekstenzije već u trgovini ali ih ne možemo još koristiti

Microsoft Edge Banner 2

Microsoft Edge je novi web preglednik Microsofta koji je zamijenio Internet Explorer kao broj jedan na Windowsu jer je Internet Explorer zastario. Internet Explorer je napravljen na win32 bazi i radi kao program dok je Microsoft Edge univerzalna aplikacija koja radi na svim Windows 10 uređajima i pri tome koristi jedan te isti kod u pozadini.

 

Edge je Microsoftov pokušaj da napravi konkurentniji web preglednik i po benchmarku je im to i uspjelo jer smo ranije već pisali kako Edge obara Chrome u Googleovom Javascript benchmarku, te Safari u Safarijevom benchmarku. Ipak benchmark ne govori sve, Edge nije došao do te razine da bi mogao zamijeniti Internet Explorer tek tako, nedostaje mu dosta stvari jer je još relativno mlad pretraživač. Chrome npr. je deceniju u upotrebi i konstantno se radi na njemu, dok je Edge star godinu dana.

 

Za tu godinu dana u Insider buildovima Microsoft je uradio ono što je bilo najvažnije, a to je podržavanje raznih formata od striminga do web pregleda i CSS i HTML5 s kojima je Internet Explorer imao svoje poteškoće.

 

Ono što većina korisnika prvo gleda kod web preglednika jeste kako blokirati reklame, blokiranje se kod svih većih web preglednika radi kroz ekstenzije i Microsoft je do sada samo najavljivao iste za Edge ali sada imamo nove dokaze o postojanju ekstenzija za Edge u Windows trgovini.

 

estensioni-microsoft-edge-windows-store-1024x644

WindowsBlogItalia je kao i do sada pronašao nove detalje Windowsa 10, u ovom slučaju o Edge i njegovim ektenzijama. Naime kako smo mogli razumjeti kroz prijevod sa talijanskog na naš ekstenzije se instaliraju na Windows 10 kao i svaka druga aplikacija, nalaze se i na spisku aplikacija a pritiskom na ekstenziju se otvori Edge. Ne znamo hoće li ostati ekstenzije na spisku aplikacija jer tu se neće koristiti baš često, mi mislimo da će interakcija najčešće ići preko samog web preglednika kada se on otvori.

 

Estensioni_1

 

Ipak u internim buildovima se nalazi na spisku aplikacija što ne znači da će ostati tako. Ektenzije rade kao i kod svakog drugog web preglednika, instaliraju se i dodaju automatski u Edge, nakon toga se mogu koristiti.

 

Mi smo u decembru već pisali o internoj stranici Microsofta koja je nestala nakon objave o Ekstenzijama za Edge, taj članak možete pogledati ovdje. Na toj stranici bilo je već pripremljena dokumentacija za razvijače kako da prave ekstenzije. Pinterest i drugi su već imali spremljene ekstenzije za Edge. Sada nakon par mjeseci vjerujemo da se malo proširio katalog ekstenzija i da će Microsoft u jednom od narednih Windows Insider buildova pustiti Insajderima Edge sa ekstenzijama.

 

Da se vratimo na najnovije fotografije ekstenzija iz Windows trgovine, u njihovom opisu piše i podrška za ARM (što su Windows 10 Mobile – telefoni i tableti bazirani na ARM) i daje nadu da ćemo vidjeti ekstenzije i na telefonima relativno brzo.

 

Izvor: WindowsBlogItalia

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar