22.3.16

Microsoft Edge uskoro već dobija Adblock Plus ekstenziju

Microsoft Edge Banner

Microsoft Edge je na zadnjem Windows Insider Redstone buildu dobio već funkciju ekstenzija i sada su na redu razvijači. Pošto je još u Insider krugovima mora se pripremiti malo veći broj ekstenzija kako bi i ostali razvijači vidjeti da se isplati portovati svoje ekstenzije na Edge.

 

Microsoft je napravio ekstenzije u Edge tako da su skoro pa iste kao kod Google Chrome i portiranje je veoma lagano. Jedan korisnik je već najavio da je lagano napraviti alat koji će portirati ekstenzije sa Chrome na Edge. Trenutno je sve još u test fazi i ne izgleda baš ni lijepo u Edge kako je ugrađeno, ali u ovom trenutku je bitno da rade ekstenzije, a izgled i poziciju istih mogu srediti prije oficijelnog puštanja korisnicima, a to je otprilike (najranije) od jula ove godine.

 

snip_20160322135516

 

Adblock Plus, jedna od najpopularnijih ekstenzija za poznate web preglednike odgovorila je jučer na Twitteru jednom korisniku na pitanje da li će uraditi ekstenziju koja blokira reklame sa web stranica i odgovor glasi „Radimo na tome dok ovo pišemo. Samo čekamo da Microsoft dozvoli nama da pustimo“, Ekstenzije izgleda da se objavljuju isto kao i aplikacije i Adblock Plus vjerovatno misli na certifikaciju koju mora svaki sadržaj u trgovini proći kako bi bio odobren.

 

To je lijepa strana blokiranja reklama, ona loša strana jeste kada se na taj način uskrati novac koji dobijaju web stranice jer „se od toga hrane“ (usput mi nemamo reklama na našoj stranici), i druga strana Adblock Plus po glasinama koje kruže naplaćuju web stranicama ekskluzivitet da ih ne blokira ta ekstenzija takoreći „mito“ da bi i dalje prolazile reklame do korisnika.

 

Ipak znamo da korisnici žele ovu ekstenziju i nama je drago da će biti uskoro dostupna tako da će do oficijelnog puštanja Redstone nadogradnje za Windows 10 biti dostupna za preuzimanje pored ostalih. Za Windows 10 Mobile kako je potvrđeno od ljudi koji rade na sistemu također testiraju ekstenzije ali nije 100% kada će i da li će ih ugraditi.

 

Izvor: Twitter

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar