16.3.16

Opera verzija 36 donosi bolju podršku za Windows 10

opera-new-logo-wallpaper-computer-2560x1440-1900x1440

Kompanija Opera je izdala danas novu verziju za Windows koja donosi vizualna i druga poboljšanja. Opera je besplatni web preglednik koji je dostupan od 1996. godine i trenutna verzija 36. je dostupna od jučer. Rendering mašina iza Opera preglednika je open-source projekat.

 

opera screenshot

Do 2000. godine Opera je bila plaćeni web preglednik, nakon tog perioda je postao besplatan ali uz reklame unutar web preglednika. Od 2005. godine je Opera besplatan web preglednik. Globalna zastupljenost Opera preglednika tendira nižem kraju, oko 1.68% (prema NetMarketShare). Ipak u većini Afričkih zemalja je među popularnijim preglednicima.

 

opera screenshot 02

 

Nova verzija opere donosi teme koje se mogu prilagoditi boji koju koristi Windows 10 korisnik i druge novosti kao optimizirani unos ili korištenje dodirom, podrška za obavijesti, i malo zadiru u Microsoft Edge jer spominju „ne kao Edge, Opera vam omogućava da koristite ektenzije“, za sada je to istina. Opera također ima Mobilnu aplikaciju za WP koja po nama nije kvalitetna jer nije položila i naj osnovije testove CSS i Javascripta, dok se Windows Desktop preglednik može mjeriti sa konkurencijom.

 

Zadnje statistike pokazuju da Internet Explorer i dalje pada u svijetu, ali da je i dalje broj 1 ako se saberu sve verzije istog IE posjeduje onda oko 44.79% što je gotovo polovica web preglednika, drugo mjesto je Chrome koji raste i ima sada već 36.56%, Firefox stoji otprilike na istom u zadnjoj godini sa 11.68%, a safari ima svega 4.88%.

 

Preuzmite Opera web preglednik ovdje ako ga želite testirati na Windows Desktopu.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar