29.3.16

Rezultati naše ankete o oficijelnoj nadogradnji starijih telefona na Windows 10 Mobile

Windows 10 telefon WN blured

Prije sedmicu smo pokrenuli anketu na pitanje „Želite li Windows 10 Mobile na svome telefonu bez obzira na stabilnost i kvalitetu?“. To pitanje smo direktno tako postavili jer Microsoft tvrdi da na starijim telefonima koji nisu oficijelno dobili nadogradnju na Windows 10 Mobile sistem ne radi dovoljno kvalitetno i stabilno.

 

Korisnici su imali za izbor četiri odgovora i svaki od njih je pogodio svakog od vas, znači nije bilo slučaja da korisnik nije mogao odgovoriti na pitanje jer je uz ponuđene odgovore ponuđeno 100% mogućnosti odgovora. Odgovori su bili „Želim ako je sigurno“, „Želim na vlastitu odgovornost“, „Ne želim iako je sigurno“, „Ne želim jer ne radi dobro“.

 

Znači korisnici su mogli odlučiti direktno je li žele nadogradnju na vlastitu odgovornost kako su i tražili korisnici ne podržanih telefona bez obzira na stabilnost. Naša anketa je pokazala da:

 

93% korisnika ukupno želi nadogradnju - ali samo 27% želi njih na vlastitu odgovornost. To se poklapa sa onim što je i Microsoft rekao, a to je da 70% više korisnici (sada) ne podržanih telefona su na Windows Insideru govorili kako im Windows 10 Mobile ne radi dobro spram onih koji su tvrdili da radi dobro na podržanim modelima.

 

To pokazuje i naš rezultat ankete jer je 66% korisnika (864) odgovorilo da želi Windows 10 Mobile „samo ako je sigurno i stabilno“. To je više nego duplo od onih korisnika (357) koji su inače najglasniji jer nisu dobili oficijelno nadogradnju za modele kao što je Lumia 920, 925 i 1020 pored Lumia 630 i ostalih koji imaju i samo 512MB RAM.

 

Samo 7% korisnika ne želi uopšte nadogradnju za starije telefone i 6% istih „ne želi jer ne radi dobro“. Po našem mišljenju Windows 10 Mobile na starijim telefonima koji imaju ionako starije baterije ne bi radio dobro i korisnici ne bi bili zadovoljni. Posebno Lumia 1020 korisnici koji bi izgubili mnogo sa kamerom na Windows 10 Mobile jer je ona uskraćena za par funkcija koja bi Microsoft morao dodatno ugrađivati samo radi par % korisnika globalno, a broj ukupnih WP korisnika je svakako mali da se to ne bi isplatilo za model koji je već starije generacije.

 

Anketu smo napravili iz razloga kako bi ukazali na dvije strane činjenice, prvo Microsoftu da većina korisnika voli i želi Windows 10 Mobile nadogradnju za starije telefone koji su došli sa WP8.1, ali i korisnicima koji u svoje ime tvrde odgovorno da su oni glas „svih korisnika“ i da bi Microsoft morao pustiti i za ne podržane telefone nadogradnju iako ne radi dobro pa makar više bilo nezadovoljnih korisnika radi manjine koja to želi. Dokaz je da se količina korisnika koja je najglasnija nije i najmnogobrojnija.

 

Zamolili smo korisnike da savjesno pročitaju i pitanje i odgovore i sami su odgovorili onako kako su i Windows Insideri savjesno govorili da Windows 10 Mobile ne radi dobro na starijim telefonima tipa Lumia 920 ili 1020 i to su i uradili što se jasno vidi iz rezultata.

 

rezultati ankete

 

Glasalo je ukupno 1311 glasaća i rezultate možete iznad pogledati na fotografiji.

  • Želim ako je sigurno - 66%
  • Želim na vlastitu odgovornost - 27%
  • Ne želim jer ne radi dobro - 6%
  • Ne želim iako je sigurno - 1%

 

Za korisnike koji su bili u Windows Insider za Windows 10 Mobile i koji su glasali da žele nadogradnju na vlastitu odgovornost, imate je, samo umjesto Upgrade Advisor koju preuzimaju korisnici oficijelne nadogradnje vi preuzimate Windows Insider aplikaciju i uključite kanal “Release Preview” koji će vam omogućiti istu verziju operativnog sistema sa istim greškama kao što imaju oficijelni korisnici. Nakon toga možete i isključiti i istupiti iz Windows Insider programa i primat će te i dalje oficijelne nadogradnje sistema ali sve do oficijelnog puštanja Redstone nadogradnje krajem ove godine jer tu prestaje oficijelna podrška za starije telefone koji su sa WP8.0 i 8.1 došli na Windows 10 Mobile.

 

Kratka napomena da korisnici koji su na Windows 10 Mobile, bez obzira što neće dobiti Redstone nadogradnju kasnije imaju pristup svim novim univerzalnim aplikacijama za naredni period od minimalno godinu dana, a možda i duže.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar