31.3.16

Windows Anniversary Edition / Redstone nadogradnja donosi nekoliko manjih ali potrebnih ispravki i dodataka

windows-10 (2)

Microsoft je jučer na otvaranju //build/ konferencije rekao da će nekad ovog ljeta pustiti nadogradnju za Windows 10 pod imenom Anniversary Edition koju smo do sada znali pod kodnim imenom Redstone. Ta nadogradnja donosi dalje spajanje PC i Mobile uređaja i ispod vidimo nekoliko sitnih ali veoma potrebnih novosti koje trebaju sistemu.

 

Pored novih Cortana, Windows ink i Windows Hello API koje su predstavili razvijače očekuje mnogo novosti koje će učiniti njihove aplikacije još boljim. Ispod vidimo mali sažetak onoga što nismo znali do sada od Redstone:

 

Spojeni uređaji – Microsoft donosi više načina spajanja uređaja, komunikacije i menedžmenta više uređaja ili aplikacija istovremeno. Nova tehnologija omogućava Cortanu da se proširi na Action Centar (obavijesni centar)

 

Pozadinsko obavljanje rada aplikacija – Nova nadogradnja donosi više mogućnosti aplikacijama da rade u pozadini. Do sada su razvijači morali imati dva odvojena dijela koja upravljaju pozadinskim radom i onim aktivnim radom dok je korisnik u aplikaciji. Uskoro će to biti samo jedan proces koji će raditi s dosta manje poteškoća. Uz to Microsoft će predstaviti „produženo izvođenje aplikacija“ i nove oportunističke zadatke s kojima će pisanje aplikacija biti dosta lakše i moćnije.

 

App produžeci – UWP aplikacije mogu koristiti produžetke kako bi sagradili ekosistem funkcija unutar aplikacije. Microsoft Edge to koristi npr. za ektenzije, ono što je bitno je da razvijači mogu to isto koristiti i za svoje aplikacije za vlastite ekstenzije.

 

action-center-redstone

 

Action Centar „u oblaku“ – Action center obavijesti sada će biti dosta inteligentnije i brisanje obavijesti na jednom uređaju razvijači mogu namjestiti da se automatski briše obavijest i na ostalim uređajima. Uz ovo Action Centar će postati dosta moćniji sa novim funkcijama za univerzalne aplikacije. To su sitnice koje očekuju korisnici koje će im olakšati rad i uživanje na Windows 10.

 

Windows trgovina i Dev centar – Novi alati (kao u današnjem članku) će biti predstavljeni razvijačima kao i uključivanje korisnika u Dev Centar pored glavnog razvijača isti može uključiti i saradnike da rade s njim na aplikaciji kao menedžera, PR odjel i slično. Uz Dev Centar i nove mogućnosti razvijači će imati mogućnost A/B testiranja aplikacija direktno na korisnicima, pretplate za aplikacije, poboljšanja u reklamiranju i mnogo toga.

 

Novi pregledni SDK Anniversary Edition za razvijače je već od sada dostupan za preuzimanje. Po nama nešto što se dugo čekalo jeste ovaj dodatak da su obavijesti na svim uređajima povezani i brisanje obavijesti na jednom uređaju trebalo bi automatski brisati i na ostalima da ne bi korisnku stvaralo dupli ili trostruki posao.

 

Još smo primijetili da se univerzalne aplikacije danas već povezuju automatski kroz oblak i tako ako vršite pretragu na Windows kartama na PC, kroz sekundu ako počnete vršiti istu pretragu na Mobile (Redstone) pokazuje vam pretraga ono što ste tražili na PC samo nekoliko sekundi prije. Redstone / Anniversary Edition, kako kruže glasine jer nije potvrđeno, treba donijeti način da korisnik radi nešto u jednoj aplikaciji i direktno tu nastavi dalje na drugom Windows 10 uređaju bez čekanja.

 

Za sada smo to primijetili kod univerzalne aplikacije Windows karte i ovaj spisak funkcija i dodataka naravno nije konačan jer se još radi na nadogradnji koja stiže tek za nekoliko mjeseci. Jeste li vi negdje primijetili slično povezivanje i sinkronizaciju “uživo” preko više uređaja?!

 

Dodatak

 

Action-Center-1

Action Centar u Windows 10 dobio je posebnu pažnju u Redstone/Annniversary Edition nadogradnji i imat će mogućnosti da prikazuje univerzalne aplikacije individualno onako kako razvijač to želi. Microsoft će omogućiti da aplikacije kao obavijesti koriste veće fotografije (header) što vidimo pod brojem 1 uz naslov po želji sa ikonom aplikacije (2). Pod (3) vidimo sa obavijesti aplikacija mogu imati svoj redoslijed koji nije svojstven aplikaciji i redoslijedu kako je stigao nego razvijač ih može sortirati po želji, pod (4) vidimo još kompleksnije sastave direktno u Action Center koje daje razvijačima konačno skoro pa punu moć nad kontrolama u o obavijesnom centru (Action Center).

 

Mi ovdje već vidimo da će Edge imati detalje downloada ili muzičke aplikacije ugrađivati svoje kontrole kako to korisnici žele jer postoji još jedna glasina pored ovih potvrđenih informacija, a to je da će Microsoft omogućiti i sortiranje/filtriranje obavijesti po važnosti i pinovanje važnih aplikacija na vrhu to može Groove aplikacija iskoristiti kako bi prikazala kontrole za muziku ali i druge aplikacije se mogu uključiti i iskoristiti te funkcije.

 

 

Izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar