31.3.16

Xamarin postao besplatan za Visual Studio korisnike

Xamarin-Microsoft-1-768x427

Microsoft je tek prošli mjesec objavio da će preuzeti Xamarin kompaniju i danas na //build/ (dan 2) objavili su u jednoj sesiji vezanoj za Xamarin da će Xamarin alati za Visual Studio od Community pa sve do Enterprise biti besplatni.

 

3-31-2016-BUILD2016-Xamarin-Xamarin-And-Azure-IoT

Ono što je bitno jeste da Xamarin Studio kao glavni alat također će biti besplatan i on donosi nativne dizajnere za iOS i Android aplikacije kao i sintakse za C# i F#. Osnovne i više nego samo osnovne funkcije Xamarina će znači od sada biti besplatne dok će Xamarin Test cloud koji se svakako plaćao biti 25% jeftiniji za Visual Studio Enterprise korisnike. Visual Studio Professional i Enterprise pretplatnici će moći koristiti također Xamarin Studio „Enterprise“ ediciju.

 

Uz sve ovo Microsoft je najavio da će raditi i na Xamarin Studio biti dostupan i za Mac i ovim potezom Microsoft opet pokazuje da žele napraviti od Windowsa prvo i glavno mjesto razvijanja svih aplikacija, ne samo Windows nego svih aplikacija i razvijači drugih platformi će vidjeti kroz ovakve poteze i besplatne i kvalitetne alate da Windows 10 i jeste najbolje mjesto za razvijanje svih aplikacija.

 

OnTopReplica-16-2

I dodatna vijest vezana za Xamarin jeste da će uskoro biti dostupan i iOS emulator za Windows tak oda će razvijači moći direktno testirati svoje aplikacije na bilo kojoj platformi direktno iz Visual Studio.

 

Najvažniji dio ove objave jeste i da će Xamarin biti open source tj. izvorni kod Xamarina će biti otvoreno dostupan na Github kako bi razvijači mogli unaprijediti ga dalje kao zajednica. Otvoreni izvorni kodovi su postali trend u zadnje vrijeme, a Microsoft prednjači u tome jer je otvorio i .Net platformu kao i dosta drugih segmenata od kojih je napravljen i Windows.

 

Za one koje zanima, Xamarin je ranije naplaćivao oko 1000$ po razvijaču za ove alate koji Microsoft sada nudi besplatno Visual Studio korisnicima.

 

Izvor: MSPU, MSPU 2

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar