22.4.16

Dostupan Windows Insider Preview build 14328 za PC i Mobile [dodatak]

Windows 10 hero picture
Microsoft je ukratko nakon što je pustio Windows 10 Insider Preview build 14327 za Mobile sada pustio i malo noviji build za PC i Mobile pod verzijom 14328. Kako možete sami misliti razlika na Mobile nije tolika kao između prošla dva builda i u članku novosti zapravo nema “mnogo” novosti za Mobile kako piše Microsoft ali zato ima za PC i tablete.

Novi build je dostupan samo preko Insider Preview i na bržem načinu primanja nadogradnji. Preuzima se kao i svaki do sada preko postavki > update & security > windows update. Novi build ima dosta ispravki i poboljšanja pored novih funkcija koje možete pročitati ispod.

Šta sve donosi novo build 14328 za PC:

Windows Ink


ink1-1024x683

Windows Ink, novost koja je predstavljena na //build/ konferenciji ove godine i koja će stići oficijelno također u Anniversary (Redstone) nadogradnju krajem jula ove godine. Radi se o poboljšanom načinu crtanja i novim funkcijama koje omogućava Windows 10 za unos “olovkom” na uređajima kao na Surface Pro. Microsoft je poboljšao prepoznavanje rukopisa do te mjere da i Cortana prepoznaje šta ste napisali i prema tome može čak pamtiti i praviti obavijesti.

ink3-1024x683

Microsoft je demonstrirao kako rukopisom napisana napomena da korisnik nazove mamu" Cortana pretvori “mamu” u kontakt s kojim Windows 10 može surađivati kroz ostale aplikacije kao pozivi, poruke, email i druge. Sve aplikacije su uže povezane. Windows ink je također ugrađen u novije verzije aplikacija kao Windows Karte, Microsoft Edge, Office i ostale Microsoftove aplikacije.

Poboljšani Start meni


Updated-Start-1024x683

Malo drugačiji Start meni nas očekuje o ovom buildu i donosi redizajn koji je došao od informacija kako su korisnici koristili svoj Start meni i Microsoft je spram toga prilagodio iskustvo kako bi zadovoljio najviše potreba odjednom. Povratne informacije Insidera su veoma pomogle u tome da se stvori novi Start meni i čak su imali anketu o tome u povratnim informacijama gdje su korisnici mogli glasati za novosti kao što je ova.

full-screen-allapps-1024x683

Tablet modus sa Start menijem je također poboljšan i dodane su funkcije i noviji izgled koji će učiniti korisnika produktivnijim uz manje pritiska da uradi što želi. U tablet modusu također se može sada automatski sakrivati donja traka Windowsa što je također stiglo od Windows Insidera preko povratnih informacija.

Cortana i poboljšanja pretrage


blog_post_lock_screen-1024x576

Cortana od sada se može pokretati i na zaključanom zaslonu gdje je možete pitati ista pitanja kao u sistemu ili napraviti bilješke da vas nešto napomene kako ne bi zaboravili. Ova funkcija po standardu je isključena i korisnik je mora uključiti u postavkama Cortane pod “Lock screen options” također korisnik mora omogućiti funkciju “hey Cortana” kako bi ona radila i aktivirala na zaključanom zaslonu pomoću glasa.

Cortana od ovog builda može postaviti bilješke i uspomene sa fotografijom po želji korisnika i prilikom prikaza tj. obavijesti o bilješci prikazana je fotografija u Action Center. Još jedna novost jeste da aplikacije koje imaju funkciju dijeljenja i koje su univerzalne od sada mogu koristiti Cortanu da vas napomene da npr. pročitate neki članak kasnije i onda će vas napomenuti kada joj i zadate. To su aplikacije kao MSN vijesti, MSN Sport i druge.

U ranijem buildu za Mobile Cortana je mogla obavijestiti korisnika na PC da je baterija na Windows 10 Mobile uređaju prazna i korisnik je imao mogućnost na PC direktno da ugasi telefon. Osim toga ovaj build će omogućiti pronalaženje telefona direktno preko Cortane, a ona će vam na Windows Kartama pokazati gdje je vaš telefon zadnji put lociran (pod uslovom da ste uključili funkciju “find my phone” koja je svakako poželjna ako biste izgubili telefon ili je ukraden).

Pretraga je također sada bolja i “dublja” uključujući i OneDrive memoriju koju imate na raspolaganju i ovim potezom OneDrive postaje skoro pa puni član vašeg uređaja.

Ispravke i poboljšanja Action Centra i obavijesti


action-center-icon

Action Center na PC je sada dodatno poboljšan i pomjeren je na donjoj traci skroz na desnu stranu gdje će ga korisnici odmah primijetiti i neće misliti da je samo ikona koja je u traci kao Wifi, zvuk i ostale. Ikona Action Centra je također sada interaktivna i pokazuje broj propuštenih obavijesti i također će prikazivati od kojih aplikacija su stigle obavijesti i ikonu aplikacije naizmjenično.

action-center-update-1024x683

Vizualne promjene Action Centra sada prate one promjene koje smo vidjeli ranije na Mobile buildu 14327 i to su nove veće obavijesti, grupiranje obavijesti, više metoda interakcije i jednostavno bogatije iskustvo koje mogu razvijači ugraditi u svoje aplikacije. Obavijesti također mogu biti sada “zalijepljene” u Action Centru tako da se prikazuju uvijek na vrhu bez obzira je li ima neka aplikacija sa “novijim” obavijestima. Tako je Cortana po standardu postavljena da je ta aplikacija koja je uvijek na vrhu bez obzira je li ima novija obavijest.

Obavijesti također podržavaju sada duži pritisak ili desni klik kako bi došli do obavijesni postavki selektirane aplikacije ili samo ugasili obavijesti jednim klikom ili dodirom. Ova funkcija je veoma bitna ako želite na brzinu ugasiti obavijesti za određenu aplikaciju koja šalje uzastopno i mnogo obavijesti.

Ovaj build također omogućava promjenu brzih prečica po želji i možete birati raspored ne samo prvog reda prečica nego i svih ostalih koje se izvlače na dugme. Isto ponašanje kao kod Windows 10 Mobile builda 14327 što smo vidjeli.

Wifi prečica na PC će pritiskom direktno odvesti korisnika do pregleda dostupnih mreža u okolini, a ne kao do sada gasiti/paliti funkciju kao na Mobile. Mnogo korisnika je bilo zbunjeno jer su očekivali na Pc da se otvori nešto a zapravo se samo gasila/palila Wifi mreža.

Poboljšanja Task trake


calendar-flyout-1024x683

Taskbar sat od sada ima integraciju sa Outlook Kalendar aplikacijom i prikazuje vaše termine iz kalendara, ovo je funkcija koju su također Insideri tražili u zadnje vrijeme i Microsoft je odgovorio integracijom. Ako pritisnete bilo koji od termina otvorit će se Outlook Kalendar aplikacija. Također postoji i “+” za dodavanje novih termina direktno na isto mzaslonu kako bi i trebalo da bude.

Taskbar sat također je sada prisutan na svakom zaslonu kojeg pokreće vaš PC tako npr. ako imate više monitora spojenih na jedan sistem sat će biti prisutan na svim od njih.

taskbar-badging-1024x133

Traka na dnu i tačnije otvorene aplikacije kao email, sat, vremenska prognoza ili Facebook će od sada pokazivati broj propuštenih obavijesti što je veoma korisno i ponaša se slično kao iOS što ima za svaku app ikonu obavijesti samo što na Windowsu pored broja u obavijesti mogu biti i simboli.

taskbar-audio-output

Ako posjedujete više uređaja za reprodukciju zvuka od sada možete birati na brz način vaš izlazni signal direktno na zvučniku u taskbaru.

Poboljšanja postavki


Postavke su također dobile mali redizajn kako bi se korisnici još bolje snalazili. Od sada individualne postavke imaju vlastite ikone kao npr. u system > zaslon, zaslon sada ima ikonu vlastitu po kojoj korisnik odmah može prepoznati o čemu se radi. Te ikone su vidjeli već Windows 10 Mobile 14327 korisnici ranije.

Poboljšana stranica postavki za olovke u postavkama > uređaji > olovka gdje možete odrediti prečice vaše olovke i njenih dugmadi.

app-reset

Poboljšani menedžment aplikacija: dodana je nova funkcija za aplikacije pomoću koje možete aplikacije resetovati bez reinstalacije ako su one korumpirane ili iz nekog razloga ne rade. Ova funkcija briše podatke iz aplikacije i vraća je na fabričko stanje. Ta nova postavka se nalazi pod pohranom memorije gdje su prikazane sve instalirane aplikacije i pritiskom ne jednu otvori se detaljniji prikaz sa prečicom do “advanced options” (naprednih postavki"). Važno za napomenuti jeste da ne podržavaju sve aplikacije reset. Također na ovom zaslonu možete vršiti menedžment add ons aplikacija kao što su Edge ekstenzije i druge jer i aplikacije mogu imati ekstenzije kao Microsoft Edge.

insider-settings-page-1024x738

Windows Insider Program je sada smješten direktno u postavke na Mobile i PC od sada ovdje možete istupiti ili pristupiti programu bez preuzimanja Windows Insider aplikacije. Znači od builda 14327 Windows Insider aplikacija nije više potrebna. Postavka se nalazi u postavkama uređaja > Update & security > Windows Insider Program.

Promjena Desktopa na touchpadu


Ako posjedujete tastaturu kao na Surface Pro 4 koja ima touchpad ili sličnu možete od sada promijeniti virtualni Desktop (ako imate više otvorenih) brisanjem sa četiri prste lijevo ili desno po touchpadu. Za ovu funkciju potreban je vam “precision touchpad” kojeg možete pronaći na Surface Pro 4 Type Cover ili Surface Book.

Poboljšanja zaključanog zaslona


lock-screen-media-controls-1024x576
Prilikom prijave u Windows primijetili ste sigurno do sada da se prikazuje i vaša email adresa, od sada će ona biti sakrivena jer Microsoft smatra da nije ok da bude tako vidljiva posebno ne na uređajima koje koristite napolju u masi nepoznatih ljudi. Ako ipak želite da piše email adresa možete to uključiti u postavkama > accounts > sign-in options >privacy.

Medijske kontrole reprodukcije muzike na zaključanom zaslonu - isto kao i na Mobile buildu 14327 od sada i PC podržava medijske kontrole zvuka na zaključanom zaslonu gdje možete premotati ili pauzirati vašu glazbu.

Novi UAC zaslon i zaslon za unos povjerljivih podataka


new-UAC

new_cred-ui-901x1024

Primijetit ćete sigurno prvom prilikom kada budete nešto radili što sistem smatra da je opasno ili nepoželjno da je zaslon UAC (user acount control) sada malo drugačiji i prilagođen Windows 10 dizajnu. Također polje za unos povjerljivih informacija i šifri je novi kao i zaslon za prepoznavanje pomoću Windows Hello ili unos PINa.

Poboljšana Skype univerzalna aplikacija


skype uwp
Skype aplikacija je trenutno u testiranju na Windows Insider programu i možete baciti pogled na nju na PCu dok je za Mobile još u izradi i vjerovatno će biti puštena ovih dana. Nova verzija Skype uwp aplikacije podržava i grupne video pozive kao i grupne chat razgovore.

Nova ikona za File Explorer


new-file-explorer-icon
Godinama ikona File Explorera se nije mijenjala i sada je dobila noviji izgled. Primijetit će te odmah razliku jer je nova ikona u skladu spram ostalih u sistemu. Ipak pošto je ovo još sve u Insider Preview Insideri mogu uticati i na ovu odluku u povratnim informacijama ako im se ne dopada. file Explorer ikona je također po standardnom ponašanju sada uklonjena sa Taskbara jer su korisnici zahtijevali što manje ikona i Microsoft je uvidio da dosta korisnika uklanja File Explorer sa Taskbara.

Poboljšanja u japanskom IME


JPNIME1
Predikcijske sposobnosti za japanski IME - od sada možete neki prijedlog riječi Windowsa otvoriti za japanski jezik meni sa TAB tipkom koja će vam prikazati više izbora riječi i različitih “ekspresija” datumskih formata. Ako pišete ili pričate japanski i koriste isti na Windowsu možete pod izvorom članka pogledati i ostale novosti koje donosi za vas.

U narednom članku više o greškama i ispravkama ovog builda…

izvor: Windows blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar