6.4.16

Kantar objavio svoje izvješće za posljednje tromjesečje

kant

Kako to već biva svakog mjeseca Kantar je objavio tromjesečni izvještaj stanja na tržištu mobilne industrije. Izvještaj pokriva razdoblje od 3 mjeseca koje je zaključeno 2. mjesecom 2016. godine.

 

Što reći osim da su Windows Phone OS opet bilježi negativne rezultate na razini Europskog tržišta ali i na tržištima u ostatku svijeta. Za razliku od prošle godine kada je na području EU5 zemalja Windows Phone OS držao 10.1% tržišnog udjela, ove godine u istom tom razdoblju Windows Phone drži svega 5.9% tržišnog udjela što je pad od 4.2%.

 

Iznenađujući su podaci za Japan i Kinu koji su uvijek bili tvrd orah za Windows Phone platformu. U Japanu je ostvaren porast udjela u iznosu od 0.2% te tako sada sveukupno drži 0.5% tržišnog udjela. U Kini nije ostvaren porast ali ni pad, WP se drži na 0.9% tržišnog udjela.  Za SAD i Australiju je izvješće također negativno. U SAD-u je ostvaren pad od 2.2%, a u Australiji pad od 3.3% te tako Windows Phone platforma drži 2.6% tržišnog udjela u SAD-u odnosno 5.8% u Australiji. Detaljnije brojke možete pogledati u tablici koju je objavio Kantar ili na njihovoj interaktivnoj karti.

 

 

kantar-February-2016

Brojke nisu obećavajuće ali isto tako se ne može reći da nisu očekivane. Ovakvo stanje se moglo očekivati još prošle godine kada je Microsoft najavio rezove u isporuci mobilnih uređaja i tu se nije moglo puno više napraviti. Sada je samo pitanje do kada će se trend pada nastaviti. Podsjećamo, na scenu Europskog i drugih tržišta trebaju doći ostali proizvođači poput Vaio, Acer-a, HP-a kojima je ostavljen prostor da popune srednji cjenovni segment. Taj učinak drugih proizvođača se najbolje vidi na primjeru Japana gdje su se pojavili razni proizvođači koji su predstavili hrpu novih uređaja različitih kategorija i danas imamo lagani porast na tržištu koje godinama nije ostvarilo neki značajniji pomak.

 

Izvor: MSPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar