21.4.16

Microsoft objavio poslovno izvješće za Q3 2016.

microsoft-hero-1280x720

Microsoft je upravo objavio poslovno izvješće za Q3 2016. koje je počelo 01.01.2016. i zaključilo sa 31. martom 2016. U tom periodu vidimo da se Microsoft i dalje bazira na tehnologije budućnosti tj. oblak i servise koje nude. Microsoft u ovom kvartalu je obrnuo 20.5 milijardi $ dok je neto dobit 3.8 milijardi $ (prošle godine isti period 4.9 milijarde $).

 

Kompanija je već nekoliko godina u tranziciji od glavnog biznisa Windowsa prema cloud baziranim tehnologijama kao Office365, OneDrive, Azure i druge. Kroz ovo izvješće vidimo da im to polazi i za rukom jer ta grana poslovanja bilježi rast dok ostale koje su manje u fokusu bilježe pad.

 

Ono što je bitno jeste sa Surface linije proizvoda bilježi i dalje rast i bilježi 1.1 milijardu $ obrta u zadnjem kvartalu što je rast sa 713 miliona $ i samo nešto manji obrt nego u sezoni darovanja krajem godine gdje je obrt na Surface-u bio oko 1.3 milijardu $.

 

U istoj grupaciji (More Personal Computing) gdje je Surface nalazi se i Windows kao proizvod koji polako opada i to za 2% radi većeg broja High End uređaja i manjeg broja prodanih PC i Laptopa srednje klase koji unose manju zaradu radi manjih margina zarade. U grupi se nalazi i telefonski biznis koji je očekivano još u padu i u ovom kvartalu je prodano 2.3 miliona Lumia ili 46% manje obrta nego prošli kvartal i 15.7 miliona drugih telefona koje proizvodi Microsoft. Xbox Live mjesečno aktivni korisnici su porasli za 26% na 46 miliona. Zarada od pretrage porasla za 18% radi većeg obima korištenja Windowsa 10.

 

Ostale stavke vrijedne pomena:

  • Office365 broj pretplatnika porastao za 20.6 miliona korisnika spram 12.4 miliona u prošloj godini i broji sada oko 60 miliona aktivnih korisnika.
  • Obrt od cloud baziranih tehnologija (Inteligent Cloud) porasla za 3% na 6.1 milijardu $, a gdje Azure bilježi porast za 120%.
  • 300 miliona $ ušteđeno na reklamama (vjerovatno najviše na Windows Phone).

 

Korisnici sada mogu vidjeti što smo spominjali prošle godine da zarada od drugih grana Microsofta hrani Windows Phone i zašto oni rade i dalje dosta za Android i iOS u vidu pružanja svojih usluga na drugim sistemima jer je činjenica da ta zarada drži Windows Phone u životu, a ne obrnuto.

izvor: Microsoft

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar