6.4.16

Microsoftov naredni telefon(i) tek u narednoj godini

Screenshot (239)

Prema saznanju Windows Centrala i njihovim izvorima Microsoft je navodno spomenuo da će Surface Phone (ili kako ga budu zvali) biti izdat tek naredne godine ali onda u tri varijante ipak visokokvalitetne i vjerovatno visoke cijene. Windows 10 Mobile u ovoj godini vidimo da se još razvija i prema dosadašnjim glasinama Surface Phone je trebao biti prezentiran krajem ove godine tačno godinu dana nakon prezentiranja Lumia 950 i 950XL flagshipa. Međutim takva je priroda glasina da nije ništa potvrđeno, a posebno ne tako daleko u budućnost.

 

Prema tom izvoru koji je neimenovan Microsoft neće izdavati nove Lumije ove godine, a i izgleda da je zadnja Lumia zaista Lumia 650 i da će brend Lumia polako nestajati. Razlozi su mnogi, jedan od njih je da korisnici povezuju Lumia brend još uz Nokiju, i pri tome ne realiziraju mnogi da je kupio Microsoft taj segment od Nokije. Microsoft je tako prošle godine proglasio kupovinu Nokijinog odjela kao pogrešnu investiciju od 9 milijardi $. Sredinom prošle godine bilo nam je i jasno da će Microsoft izdati samo tri kategorije pametnih telefona što se i desilo sa Lumia 550 (Low End - veoma jeftin), Lumia 650 (niskobudžetni pametni telefon - primamljivog izgleda) i flagship Lumia 950/950XL.

 

Cilj smanjivanja broja dostupnih Lumia je bio i još je da se uključe drugi proizvođači te potpomognu ostali koji imaju Android uređaje sa ROMovima Windows 10 Mobile-a kako je to bio slučaj u Xiaomi Mi 4 koji je naknadno postao “oficijelno” podržani Windows 10 Mobile uređaj. Pored ovoga cilj je bio stvaranja svijesti kod korisnika da Lumia nije jedini brend na Windows 10 Mobile, plasiran je tako Vaio, HP Elite X3 i Alcatel OneTouch i mnogi drugi, očekuju se još jedan Alcatel flagship model i drugi manji proizvođači.

 

Taj prostor koji su napravili drugim proizvođačima sigurno će drugim proizvođačima pomoći da se bolje plasiraju nego u doba Lumia dominacije gdje je cjelokupno tržište bilo zasićeno sa oko 98% Lumijama i ostala 2% na ostale proizvođače. Postoji naravno rizik da se korisnici platforme uplaše jer direktno povezuju Lumia = Windows Phone / Windows 10 Mobile iako mi tu rado ukazujemo na vrijeme prije Lumia kada su bili i HTC, LG i Samsung partneri za WP i kada smo viđali prototip Sony-a sa WP7. Takvo vrijeme se može jedino vratiti ako Microsoft smanji obim svojih uređaja što i uspješno radi. Naravno i uz smanjen broj reklama Lumia prodaja očekivano opada.

 

Usput da objasnimo da koliko god Lumia brend opadao u prodaji Windows 10 Mobile nije vezan za Lumia brend. Lumia brend je došao u Microsoft sa preuzimanjem odjela Nokije ali isto tako brzo može nestati i biti zamijenjen Surface brendom. Vjerovatno da je na djelu u zadnjih godinu do dvije baš ta “strategija” da se umanjuje uticaj Lumia, a stvara podloga za Surface koji ljudi povezuju uz uspješan biznis Surface tableta koji unosi sada milijarde za razliku od početnih dana.

 

Uz telefone vjerovatno i Surface liniju proizvoda nove tablete Surface, Surface Pro i Surface Book nećemo ugledati u ovoj godini radi Intelovih planova u predstavljanju nove generacije procesora koja se očekuje tek na kraju ove godine. Tako da je veoma moguće da će Microsoft sačekati jedno vrijeme kako bi imao cijelu Surface liniju na okupu i kako bi ih mogli predstaviti na istom događaju kako je to bilo prošle godine kada je predstavljen Surface Book iznenada pored Surface Pro 4 i Microsoft Band 2.

 

Do tada korisnici ako baš žele Lumiju da posjeduju mogu koristiti postojeće kako bi ispunili svoje želje za novim telefonima Lumia 550, 950/950XL i 650 koji će i dalje biti podržani, ali postojeće Lumije će biti vjerovatno i posljednje. Napominjemo da je sve ovo glasina i postojanje Surface Phone ili nestajanje Lumia brenda nikad ni od bilo kojeg zvaničnika Microsofta nije javno izgovoreno ili potvrđeno.

 

surface-wp2-1

Fotografija je samo koncept dizajnera kako on zamišlja Surface Phone.

 

Za korisnike koji ne znaju šta će biti otprilike Surface Phone - Microsoft je prošle godine na //build/ konferenciji i odmah poslije spominjao u par navrata da čekaju naredni “trend” u tehnologiji i da će biti spremni za isti. Misleći na trend pametnih telefona koji su blago rečeno prespavali sa Windows Phone 7. Taj novi trend vrlo lagano može biti HoloLens koji uživa veoma dobrim kritikama jer postavlja nove smjernice tehnologije koji je primjenjiv na više načina ali isto tako može biti i novi trend Continuum na telefonima koji ne da će zamijeniti direktno vaš PC nego će stvoriti novu kategoriju kao što su stvorili sa Surface 2u1, punokrvni laptop koji može biti tablet istovremeno. Taj trend može biti i Cortana sa još većim uticajem na svakoj platformi i djelovati kao “trojanac” na ostalim operativnim sistemima ili ipak nove univerzalne aplikacije koje polako ali sigurno mijenjaju postojeću kolekciju win32 programa na koje smo navikli do sada.

 

Surface Phone prema glasinama se treba plasirati između pametnog telefona i tableta sa sposobnostima koje su nove za pametne telefone. Na taj način je Apple uzeo prve iPhone ljubitelje, sa stvaranjem nečega novog (trgovine aplikacija ili zaslonom i UI na dodir bez tastature). Isto tako Microsoft cilja da transformira današnje tržište pametnih i prenosivih uređaja u svoju korist. Samo naivni mogu misliti da oni nemaju plan u tome jer ne iznose svoje informacije i dostignuća u javnost.

 

Taj “Surface Phone” se našao u logičnom sklopu korisničkih ideja kao unifikacija brenda Microsoftovih proizvoda pametnih prenosivih uređaja u novoj kategoriji koja nije striktno pametni telefon, a ni tablet ili PC. Da se vratimo na Windows 10 Mobile, sistem nije vezan za prodaju ili uspjeh Lumia brenda i Microsoft ima dovoljno novca da ponovo i ponovo financira “rađanje” u svijetu mobilne telefonije i imaju toliko novca da to mogu raditi više puta za razliku od Nokije koja nije mogla podnijeti troškove koje je nosio telefonski segment i bili primorani prodati odjel jer je iz godine u godinu zarada bila sve manja a troškovi veći.

 

Ali opet napominjemo, od ovoga ništa još nije potvrđeno ali se ocrtava polako da će Lumia brend biti zamijenjen od Surface brenda, samo je pitanje vremena.

 

Screenshot (393)

 

I ono što želimo još jednom napomenuti, Microsoftu ne da nije bitan telefonski segment njihovih proizvoda nego je jednostavno bitnija vizija Windowsa kao cjelokupnog ekosustava i koncept univerzalnih aplikacija nego jedan specifični uređaj, bilo to sada Lumia, HoloLens ili Surface što se vidi iz pristupa //build/ konferencije, univerzalne aplikacije i Windows su svugdje i ono najbitnije danas je razvijačima napravljeno najlakši put do trgovine i milionima korisnika širom svijeta kroz trgovinu za koju su neki smatrali da je Microsoft nikad neće moći podići na noge.

 

izvor: Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar