1.4.16

Nove funkcije za pločice, adaptivne i interaktivne obavijesti i brisanje obavijesti sa svih uređaja

Ce-yr4QUIAAmi-8

Microsoft je početkom //build/ konferencije najavio nekoliko zanimljivih novosti i najviše traženih funkcija korisnika kroz povratne informacije koje su bile vezane za pločice, obavijesti i sami Action Centar. Prvo Action Centar će dobiti uz nove mogućnosti obavijesti aplikacija potpuno osvježen dizajn jer će svaka aplikacija univerzalna imati mogućnosti slanja “jedinstvenih” obavijesti koje će izgledati svaka onako kako to razvijač želi. Naime razvijači mogu direktno koristiti kod koji su koristili za pločice i poslati to kao obavijest u Action Centar i tamo će korisnici vidjeti onda kvadrat sa svim informacijama kao na pločici.

 

2016-03-31-17.02.50-1

 

To je samo jedna nova funkcija obavijesti koja dolazi sa Anniversary nadogradnjom ovog ljeta na Windows 10 (naravno i Windows 10 Mobile!). Pored ovoga obavijesti će biti bogatije i ne samo da možete na njih pritisnuti da vam pokažu sadržaj nego postaju interaktivne, razvijači će moći ugraditi funkcije direktno u obavijesti i desni klik ili duži pritisak da ih prikažu. Te funkcije mogu biti kao “ugasi obavijesti za ovu aplikaciju”, “odvedi me to komentara ovog članka”, “otvori mi sadržaj ovaj u Edge” ili slično. Razvijači i korisnici su tražili ovakve funkcije.

 

live tile widget u action center

 

obavijest direktno na PCu

 

Cijelo područje ove vremenske prognoze u Action Center je slično Widgetu na drugim sistemima ali je zapravo obavijest koja je proširena, to je samo primjer šta razvijači mogu poslati kao obavijest u Action Center. Ispod imate još jednu fotografiju kakve sadržaje razvijači mogu poslati. Naravno da ovo nije ograničeno samo na ove primjere nego su razvijaču odvezane ruke.

 

interaktivne obavijesti

 

newnotifications

 

Na fotografiji iznad vidite da će Edge imati isto interaktivne obavijesti na koje će korisnik moći reagirati, obavijesti koje mogu stizati tako sa web stranica kroz Edge u obavijesni centar su web.Whatsapp.com i slični portali koji šalju obavijesti preko web preglednika.

 

Screenshot (490)

Pored samog izgleda obavijesti u Action Center dolazi i funkcija za sve univerzalne aplikacije, znači razvijači ovo ne moraju ugrađivati jer će biti automatski uključeno za sve aplikacije univerzalne, a to je da korisnik reagira na obavijest na jednom uređaju, brisanjem obavijest, otvaranjem aplikacije ili uklanjanjem zvona/alarma na svim ostalim uređajima gdje korisnik aktivan ta obavijest će nestati automatski. Korisnik ako odgovori na PCu na SMS koju je dobio na telefonu, PC će poslati na telefon koji će dalje poslati tu SMS i izbrisati obavijest na svim uređajima odakle je korisnik reagirao i odgovorio na poruku.

 

Screenshot (486)

 

Razvijači će moći isključiti ovu funkciju jer nekad ta sinkronizacija obavijesti nije poželjna i može postati iritirajuća. Dakle po standardnom ponašanju u sistemu će biti uključeno brisanje obavijesti sa svih uređaja ali razvijač pa zatim i korisnik imaju potpunu kontrolu nad tom funkcijom i moći će isključiti tu sinkronizaciju obavijesti po želji i po svakoj aplikaciji zasebno. Postoji ipak hijerarhija, prvo ide razvijač zatim korisnik i ako razvijač isključi ovu funkcionalnost onda je korisnik ne može uključiti ali ako razvijač uključi onda je korisnik može isključiti.

 

Screenshot (494)

U sesiji o obavijestima također je prikazano da će aplikacije sa telefona slati obavijesti na vaš Windows 10 PC, ako korisnik tu na PC izbriše obavijest ona će i na telefonu biti izbrisana, a ono novo što su još dodali jeste ako npr. Messenger sa telefona pošalje obavijest na sve uređaje i PC primijeti da vi nemate instaliran Messenger na PCu, a u trgovini postoji ta aplikacija pojavit će se uz obavijest i dugme da preuzmete tu aplikaciju iz trgovine. U tom slučaju da korisnik preuzme aplikaciju, ona na PC preuzima kontrolu nad obavijestima i dalje će prikazivati i brisati obavijesti onako kako korisnik reagira na njih i ona “kopija” koja je stizala inače sa telefona na PC kao obavijest neće više dolaziti jer je to preuzela aplikacija.

 

Dalje što je nedostajalo da brisanjem obavijesti iz Action Center automatski se briše i obavijest sa pločice. Ova funkcija je bila prijeko potrebna od samog početka. Pločice su dobile još jednu novu funkciju koju zovu “chasable live tiles” i ona će omogućiti razvijaču da ugradi bogatije iskustvo pločice jer korisnici su mnogo puta očekivali kada kliknu ili pritisnu na pločicu gdje ima članak ili slično prikazano da ih direktno i odvede do tog sadržaja, sada će pločice prepoznati na koji sadržaj je korisnik pritisnuo/kliknuo i razvijač će moći korisnika dovesti direktno do tog sadržaja. Jedan primjer bi bio naša Windows Novosti aplikacija, ona može imati više članaka da se vrti na pločici u intervalu kako se okreću pločice, i sada ako korisnik pritisne na prvi članak da aplikacija baš otvori taj članak a ne samo aplikaciju.

 

Win32 programi koji su pretvoreni u univerzalne aplikacije također mogu imati sada žive pločice i sve ove funkcije iznad spomenute. Pored ovoga primjećujemo i broj obavijesti direktno na otvorenoj aplikaciji na start traci na dnu.

 

Na fotografijama iznad vidimo da će aplikacije moći praviti obavijesti od početka do kraja Action Centra vodoravno koristeći cijeli prostor kao igralište za fotografiju naslovnu, tekst, fotografije, kontrole za aplikaciju ili slično. Ono što je bitno obavijesti sa Anniversary nadogradnjom će moći koristiti isti XML kao žive pločice kako bi napravili što bolji izgled obavijesti i što više privukli korisnika što će rezultirati u još boljim ocjenama za aplikacije.

 

Dakle Microsoft je unaprijedio cijeli sistem obavijesti, živih pločica i Action Centra i kako se sve ponaša na svim uređajima sa Windows 10. Nisu ništa strašno revolucionarno predstavili ali ove novosti će ipak omogućiti da se aplikacije diferenciraju jedna od druge. Ono što su korisnici očekivali, a to su interaktivne pločice i slične implementacije nisu stigle ali Microsoft kaže “radimo na njima i želimo da pašu odlično u sistem, ne želimo polovično rješenje”.

 

U naslovnoj fotografiji se krije binarni kod koji pretvoren u slova znači:

 

“Hvala vam razvijači, insajderi, partneri i svi ostali koji su pomagali da napravimo najbolju verziju Windowsa ikada. Bez vas to ne bi dostigli.”

 

obavijesti za mobile

 

I za kraj, sav ovaj članak iako ne spominjemo posebno Windows 10 Mobile, sve ovo važi naravno i za Windows 10 Mobile. Microsoft sve što je predstavio na ovoj //build/ konferenciji gdje god da je spomenuto Windows 10 ili je prezentirana neka nova funkcija ona se jasno odnosi i za Windows 10 Mobile. I ne nekad naredne godine ili nikad nego u isto vrijeme kada to ugrade za PC bit će i za Mobile.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar