3.4.16

Windows Phone 8.1 eksplodirajuće pločice demonstrirane na novom videozapisu

mixview

Od prošle godine imamo glasine o Nokia Lumia (McLaren) uređaju koji je trebao stići sa “3D” tehnologijom zaslona koja će omogućiti korisniku da u zraku nad pločicama dobije određene kontrole aplikacije koje ugradi razvijač ali je taj model navodno ugašen jer je imao hardverskih problema te nije dovoljan razlog ta jedna funkcija za diferencijaciju spram Lumia 930, 1520, ili sličnih modela i uz pripremu i puštanje u promet uređaj bi došao u prodaju u vrijeme kada i Lumia 950 tj. decembra 2015.

 

Taj model je ipak bio prototip i više puta smo imali šansu da ga ugledamo na fotografijama na kojima je dosta ličio na Lumia 1020, imao ogromnu kameru i izbočinu iza kao Lumia 1020. Trebao je pokretati Windows Phone 8.1 i tu nama sada dolaze sumnje radi ovog videozapisa koji se pojavio danas. Naime WP8.1 nije posjedovao tehnologiju za 3D touch / eksplodirajuće pločice jer se ti API za upravljanje pločicama pojavio tek u preglednoj verziji Windows 10 SDK.

 

 

Na videozapisu vidimo ipak WP8.1 što se može dokazati sa razmakom između pločica i trgovina ima broj novih nadogradnji što još nije dostupno na Windows 10 Mobile, osim toga aplikacije kao email nisu nikad izgledale tako na Windows 10 Mobile, tako da je ovo WP8.1 ali na njemu nije bilo tehnologije i softverske podrške za ovako nešto, nalazilo bi se u SDK kojeg razvijači imaju i eksplodirajuće pločice su se pojavile tek u prvom Windows 10 SDK što možete vidjeti po jednoj staroj fotografiji koju smo objavili kada smo pisali o eksplodirajućim pločicama.

 

MixView_thumb[1]

Mix view dokaz_thumb

 

 

Eksplodirajuće pločice na videozapisu funkcioniraju onako kako su glasine i do sada navodile, prelaskom preko zaslona i jedne pločice pojave je do 8 drugih pločica koje mogu imati prečice kao poziv, poruka, favoriti u web pregledniku i slične komande. Microsoft je popunio i ima odobrene patente odavno za ovakve pločice i 3D gestike u operativnom sistemu ali ne vjerujemo da ćemo ih vidjeti tako brzo ili uopšte u primjeni jer postoje prepreke korisničkog iskustva koje se kose sa zamišljenim.

 

Iako je funkcija lijepa za oko mi ne vidimo kako bi korisnik shvatio da je to dodatna funkcija lebditi prstom iznad pločice vjerujemo da se ta funkcija mogla više puta nenamjerno pojaviti i korisnici ne bi bili zadovoljni. Ipak izgleda zgodno jer je sve lijepo animirano i vjerujemo da bi se dosta korisnika svidjela. Postavlja se i pitanje kako bi ovakav način bio brži ili efikasniji od otvaranja primjera radi poziva ili web preglednika.

 

Microsoft je sada tokom //build/ konferencije izjavio i da rade na ovoj tehnologiji ali žele da je implementiraju kako treba, bez lošeg iskustva korisnika i nezadovoljstvom koje bi slijedilo. Ipak su ugradili razvijačima nešto drugačiju funkciju za narednu “Anniversay Edition” nadogradnju Windowsa 10 da korisnik može otvoriti nešto što je na pločici kao članak umjesto samo da pločica otvori prvi zaslon aplikacije ali i tu vidimo loše strane šta ako korisnik želi otvoriti baš na prvu stranu aplikacije a na pločici članak, korisnik bi morao čekati?! da se okrene pločica i po nama ni to nije 100% dobra implementacija.

 

Šta vi mislite da li bi koristili ovakvu funkciju ili ne?

 

izvor: MSPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar