11.5.16

Kantar: Windows Phone prodaja i dalje opada i prepolovila se u EU 5

Kantar dec 2015 - mart 2016

Od prošle godine Microsoft je odlučio da ne želi biti kompanija koja isključivo prodaje pametne telefone (Lumije) nego više kompanija koja će se baviti razvojem softvera, ono što i jesu decenijama. Nakon što su izjavili da će predstaviti samo nekoliko uređaja koji će pokrivati od niskog ranga preko srednjeg za biznis do dva flagship uređaja sve smo ih vidjeli od decembra do danas, jedino Lumia 650 sa manjim zakašnjenjem je stigla ali je ipak sada na većini tržišta dostupna.

 

Microsoft je pokazao u prošlom financijskim izvještaju da su uštedjeli mnogo na reklama jer nove Lumije nisu reklamirali gdje misle da ne zaslužuju pažnju. U BiH u nekoliko gradova se može vidjeti reklamiranje i na ulici se može i vidjeti (rijetko kao i ranije) ali po koja nova Lumia. Da to ipak nije dovoljno da se održava rast prodaje ili isti nivo jasno nam je od prošlog kvartala gdje je prodaja pala za 73% spram istog kvartala prošle godine na samo 2.3 miliona Lumia u zadnjem kvartalu. O tome smo već pisali i sada Kantar slično pokazuje sa svojim statistikama koje se zaključuju sa 3. mjesecom (mart) 2016 i koji pokazuju i dalje pad na do sada najboljim tržištima - EU5.

 

Italija kao i v.Britanija, Njemačka, Francuska i Španija su zabilježile pad na prodaju od samo 4.9%, usporedbe radi u dobra vremena Windows Phone u Italiji je imao veću prodaju nego iPhone (12.8%) sa 17.1% (2013. god.). Tri godine kasnije u Italiji iOS je na 14.8% prodaje u zadnjem kvartalu a Windows Phone na 6.3%. Zadnji kvartal u Italiji koji se završio sa decembrom imao je oko 8.1% prodaje u Italiji što je pad sada od 1.9% spram prošlog kvartala.

 

I dalje usporedbe radi, zadnji put da se Windows Phone ovako loše prodavao u Italiji je bio maj 2012. godine, od tada je prodaja uvijek bila bolja.

 

Udio prodaje po kvartalima u ostalim EU 5 zemljama:

  • V.Britanija (zadnji kvartal 2015.) 9.2% – (prvi kvartal 2016.) 6.2%
  • Španija (zadnji kvartal 2015.) 1.5% – (prvi kvartal 2016.) 0.6%
  • Njemačka (zadnji kvartal 2015.) 6.4% – (prvi kvartal 2016.) 4.9%
  • Francuska (zadnji kvartal 2015.) 8.7% – (prvi kvartal 2016.) 5.0%

 

Zašto odvajamo posebno EU 5 države – jer je Windows Phone godinama bio u Evropi najjači globalno gledajući ali polako i tu gube onu prodaju što su imali do sada. Kako dalje Kantar kroz statistike vidi Windows Phone korisnici koji su prešli u ovom roku na novi OS su prešli većinom na Android jer im je on pružio veći izbor srednjeg segmenta kojeg fali u Windows Phone, štoviše prelaze na marke kao Huawei, Wiko, Asus i slične srednjeg ranga koje im daju više sa isti novac ili nisu dostupne na WP ekosistemu uopšte.

 

Izjava Kantara i jeste tačna ako uzmemo u obzir da WP ima samo jednu Lumiju srednjeg segmenta (Lumia 650) i ona nije srednji rang koliko bi to korisnici željeli i zaslužili za 180-200€ uređaj. Uz sve to nijedan bolji proizvođač nije popunio mjesto srednjeg segmenta.

 

Kantar uz ovo naglašava kako je prodaja u Americi nekim čudom ipak porasla u zadnja tri mjeseca sa 2.6% na 2.7%. Amerika inače nije bilo nikad jako tržište Windows Phone-a i sada sa 2.7% prodaje može jedino biti kroz prodaju novih Lumia kao 950/950XL i 550 u Americi jer Lumia 650 nisu dobili do kraja ovog kvartala.

 

izvor: Kantar

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar