14.5.16

Microsoft će se navodno riješiti biznisa običnih Nokia telefona

Nokia230-Dual-SIM

Prema novim glasinama sa stranice VTech Microsoft namjerava da licencira svoja prava na Nokia brendu koje ima na običnim telefonima kineskom Foxconnu. Kupovinom Nokia odjela telefona Microsoft je stekao i pravo na korištenje Nokia brenda na običnim telefonima sve do 2024. godine. Ti telefoni se prodaju iz godine u godinu manje jer pametni telefoni sve više dominiraju i postaju sve jeftiniji.

 

Zadnje brojke prodaje su prikazale oko 15.7 miliona prodanih Nokia običnih telefona od strane Microsofta ali kako izgleda njih ne zanima taj biznis jer je na njima Series 30+ OS koji Microsoft ne razvija jer nije u njihovom vlasništvu i zbog toga vjerovatno nemaju interesa u daljoj prodaji ovih telefona naravno pored novca i zarade.

 

Microsoft je izdao pod svojim krovom odmah nakon preuzimanja Lumia 535 koja je dolazila vrlo blizu cijene nekim od ovih običnih telefona, nakon toga smo vidjeli i Lumia 430, 435, 532, 540, 646, 638, 640 i 640XL koji su također veoma jeftini. Nakon te serije Lumia telefona Microsoft je se odlučio da telefonski biznis na taj način ne može dalje poslovati i izjavili tada kako žele umanjiti to poslovanje sa telefonima i ustupiti više mjesta ostalim proizvođačima. Posljedicom toga smo vidjeli smanjen broj Lumia na samo tri kategorije/klase sa oznakama Lumia 550, 950 i 950XL koje su prezentirane krajem novembra 2015. i Lumia 650 koja je predstavljena u februaru ove godine vjerovatno kao “zadnja Lumia”.

 

S ovim smanjenim obimom i pristupom prema tržištu Microsoft se nada da će i drugi proizvoditi i popuniti to mjesto gdje Lumije inače dominiraju. Ako se pokaže kao tačno mi mislimo da je ovo tačan potez jer proizvodnja Nokia običnih telefona koje korisnici i danas ne povezuju sa Microsoftom nema smisla jer se ne prepoznaje kroz njih Microsoft kao tvorac telefona pa bi licenciranje išlo ipak u kasu kompanije ali nemaju obavezu oko proizvodnje, distribucije, prodaje i oko radnika kao sada.

 

Ovaj potez će umanjiti ljudsku snagu koja radi u Microsoft Mobile trenutno sigurno za veliki dio, tačan broj zaposlenih koji rade u proizvodnji i distribuciji Nokia običnih telefona nije poznat ali ako bude došlo do prodaje/licenciranja onda vjerujem da ćemo saznati više o ovome.

 

Šta vi mislite o ovom potezu ako se pokaže kao istina?

 

Izvor: VTech, Neowin

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar