18.5.16

Microsoft je prodao svoj biznis običnih telefona za 350 miliona $

Microsoft naslovna

Microsoft je danas objavio vijest o prodaji biznisa sa običnim telefonima (S30+) nakon što smo nedavno objavili članak sa glasinom o istom. Jedna “podružnica” Foxconna imenom FIH Mobile LTD. je preuzela Microsoftove fabrike proizvodnje običnih telefona za 350 miliona $ i od Microsofta su preuzeli pravo na korištenje imena Nokia na tim običnim telefonima te distribuciju, softver i servise, proizvodnju, poslovne kontakte kao i sve druge značajke tog djela kompanije nad istim.

 

U sklopu prodaje Hon Hai/Foxconn Technology Group će preuzeti i Microsoft Mobile fabriku stacioniranu u Vietnamu za izradu običnih telefona. Uz fabriku oko 4.500 uposlenika imaju mogućnost da pređu u novu kompaniju.

 

Pri tome u Finskoj se osnovala nova kompanija HMD Global koja je stekla pravo na Nokia brend kroz licenciranje sa Nokijom i oni su se dalje spojili u partnerstvo sa Foxconn podružnicom radi proizvodnje novih uređaja među kojima imaju pravo i na izradu pametnih telefona i tableta sa Androidom.

 

Nokia Technologies odjel je tako licencirao svoje ime (Nokia) te prava intelektualnog vlasništva (licence za razne standarde u mobilnoj telekomunikaciji) kompaniji HMD koja će proizvoditi, distribuirati i upravljati nad svim dijelovima uređaja koje proizvedu, a Nokia u tom potezu dobiti novac za ustupanje imena i prava intelektualnih dobara.

 

HMD Oy kompanija je također odobrila da preuzmu prava Microsofta na korištenju Nokia brenda na običnim telefonima kao i određenim dizajn rješenjima. Novonastala kompanija planira da investira oko 500 miliona $ u naredne tri godine kako bi proizvodili “razne tipove uređaja” sa Nokia natpisom te dalje navode kako će i dalje snažno ostati u biznisu običnih telefona ali i proizvoditi nove pametne telefone sa Androidom.

 

Microsoftu naravno ostaje i dalje biznis sa pametnim telefonima te sve odlike istih. Nokia nema niti je imala poslije prodaje ikakva prava na Zeiss optiku kao i sve druge segmente Lumia ili Asha serije pametnih telefona koje su rezultat fenomenalnog napretka Nokije (sada Microsoft Mobile) u tehnologiji zadnjih decenija i ova prodaja nema nikakve veze sa pametnim telefonima jer oni i dalje ostaju u Microsoftu (Microsoft Mobile). Vidimo da se korisnici često zbune i misle da će Nokia se vratiti sa tehnologijom koju posjeduju današnje i prošle generacije Lumia, a to se ne može desiti jer je ona u Microsoft Mobile odjelu koji je dio Microsofta od kupovine Nokia odjela.

 

Ipak vidimo da će se Nokia vratiti u obliku kako smo i prognozirali prošle godine, a to je licenciranjem vlastitog imena drugim proizvođačima i davanje iz ruku kontrolu koju su imali godinama ranije (prije prodaje Microsoftu) nad proizvodnjom, kvalitetom proizvodnje, servisiranjem i svim ostalim segmentima poslovanja uređajima zbog kojih volimo Nokiju. Ovakva saradnja dobro dolazi Nokiji jer svaka bolja kompanija koja ima jak brend licencira nešto i zarađuje na osnovu toga.

 

Za Microsoft na drugu stranu sa kupovinom Nokijinog telefonskog biznisa za 7+ milijardi $ ipak je izvukao 350 miliona $ nazad od druge kompanije, te ostala im je tehnologija, inženjeri i fabrike koje proizvode Lumia i Asha pametne telefone. I uz sve to imaju oko 4.500 manje uposlenika i samim tim manje troška iz kvartala u kvartal što će se vjerovatno pozitivno odraziti na poslovanje Microsofta.

 

Šta vi mislite o ovom potezu?

 

izvor: Microsoft

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar