26.5.16

Microsoft se preusmjerava na glavna tržišta sa vlastitim pametnim telefonima, ostavlja drugim OEM više prostora

Windows 10 Mobile header

Microsoft je tek jučer objavio da će ukinuti 1850 radnika u kompaniji, pretežno radnici iz Microsoft Mobile divizije koja proizvodi i pametne telefone (Lumia i Asha). Pri tome mogli su zamisliti kako će glasni komentatori, a i određeni fanovi Windows Phone-a pomisliti i nacrtati ponovnu smrt Windows Phone-a, po koji put od nastanka.

 

Windows Central je sada došao do internog Emaila Microsofta kojeg su poslali partnerima i proizvođačima Windows uređaja, među kojima su i proizvođači Windows 10 Mobile uređaja kao Acer, Alcatel,  HP, Vaio, Nu Ans i drugi. U tom emailu jasno reagiraju na negativnu presu koja se povaljala preko cijelog sistema i kompanije osiguravajući partnerima da njihove investicije u Windows Phone (Windows 10 Mobile) neće biti pod rizikom od gubitka.

 

Mnogi korisnici su shvatili propast Lumia brenda kao i propast/nestanak Windowsa 10 Mobile iako jedno nije uslov za drugo. Microsoft ponavlja da i dalje rade na sistemu Windows 10 Mobile (što se vidi iz builda kojeg su pustili sinoć) i da nemaju razlog da ne rade dalje jer se Windows 10 Mobile koristi i na tabletima i drugim pametnim telefonima, a ne samo na Lumijama. Osiguravaju dalje da će njihove Lumije koje su trenutno na tržištu imati i dalje podršku i da naravno neće prestati raditi od danas do sutra zato što je slaba prodaja Lumia uređaja bila u zadnjim kvartalima.

 

Dalje pišu kako će se oni (Microsoft) pozicionirati sa svojim narednim uređajima (i pametnim telefonima) samo u državama gdje imaju i dosta uticaja kao što je to evropsko tržište. Da, Microsoft će proizvoditi i dalje pametne telefone, ali ne, nećemo vidjeti više telefone niskobudžetne kao Lumia 520 koja je kralj prodaje na WP ali i jedan od najslabijih hardverskih telefona na svijetu. U tržišta na kojima će Microsoft sa pametnim telefonima (ili telefonom – jednim modelom) biti aktivan i prezentan ubrajaju se – Amerika, V. Britanija, Francuska, Njemačka, Poljska, Australija, zapadna Evropa (Austrija, Belgija, Danska, Finska, Irska, Italija, Holandija, Norveška, Portugal, Španija, Švedska i Švicarska). Kao što vidimo sa naše regije će se izgleda kompletno povući kao i sa tržišta Brazila, i drugih azijskih država.

 

Slabe prodaje na kraju prouzrokuju ovakvo ponašanje jer se ne isplati držati Microsoft trgovinu ili vršiti reklamu aktivno na tržištima gdje prosječna zarada korisnika ispod prosječna i gdje korisnici kupe uređaje jednom u 3-5 godina, jer kao što smo spomenuli niskobudžetne pametne telefone sa Microsoft natpisom nećemo više vidjeti.

 

No more Lumia

 

Microsoft neće više praviti Lumia uređaje i to je skoro pa 100% sigurno, umjesto toga će praviti uređaje sa značajkama koje oni mogu plasirati na biznis i Enterprise sektor, a to su sigurnost, mogućnost menedžmenta te Continuum (koliko god neki mislili nije važna funkcija postala je važna). Dalje osiguravaju da će razvijati Windows 10 Mobile kako bi drugi OEM (proizvođači) imali sigurnost da će imati dobar, stabilan sistem i veoma usku saradnju direktno sa Microsoftom.

 

Uz sve ovo piše “… pravit ćemo odlične nove uređaje” (u kontekstu na pametne telefone). Po nama to znači da nećemo vidjeti više potrošačke uređaje, tipa Lumia iz Microsofta sa 41MP kamerama ili forsiranje da uređaj ima najbolju kameru ili razne boje nego da će imati najbolju opciju za biznis korisnike, sigurnost i stabilnost pored premium izgleda i izrade uređaja. Naravno ti uređaji neće biti jeftini ali ako se Surface Pro 4 nalazi cijenom od oko 700-900€, pametni telefoni od Microsofta neće biti skuplji to je sigurno.

 

Ono što je važno napomenuti jeste da Microsoft u tom Emailu piše o sebi kao proizvođaču pametnih telefona, to nije primjenjivo direktno i na druge proizvođače, oni (drugi OEM) naravno samovoljno odlučuju na koja tržišta ulaze sa prodajom, a na koja ne. Jasno je kroz otkaze koje smo spomenuli i prodaju fabrike za proizvodnju kao umanjivanje kruga djelovanja i prebacivanje na biznis, da nećemo vidjeti Microsoft uređaje nigdje na ljestvicama masovne prodaje.

 

Šta dalje?!

 

lumia-650-1

 

Sada kada je jasno da Microsoft ne želi više ulagati milijarde $ u masovnu prodaju pametnih telefona za klasične potrošače, nije realno ni očekivati da vidimo svakodnevno reklame za iste. Od sada možemo očekivati što su mnogi prognozirali, a to je Surface pristup prodaji uređaja, napraviti jedan do dva premium uređaja kao pokazatelj šta platforma (Windows 10) može, a ostaviti drugim proizvođačima da se takmiče ko će jeftiniji model ponuditi i na kojim tržištima će to uraditi.

 

Surface princip se pokazao kao dobar jer donosi premium uređaj i nudi više nego konkurencija u istom segmentu, uz ponekad i nižu cijenu. Tako je sav biznis Surface-a porastao na 1.3 milijarde obrta po kvartalu i stotinama miliona $ čiste zarade što se za Lumije ne može reći jer posluju sa minusom radi ogromnih troškova proizvodnje i održavanja na globalnoj razini.

 

Na kraju krajeva Microsoft kao i svaka druga kompanija gleda na novac i ne proizvode pametne telefone da bi nama učinili nešto dobro nego da bi kompanija generirala zaradu, ko god misli da postoji druga kompanija na svijetu koja radi za dobrobit korisnika ispred dobrobiti kompanije, grdno se vara.

 

izvor: Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar