11.5.16

WhatsApp izdao “aplikaciju” za Windows 8 i 10 PC

Whatsapp Desktop 01

WhatsApp je izdao prvi Desktop klijent za Windows od kako postoji ova kompanija. Prije nekoliko mjeseci Microsoft Edge je oficijelno podržan preko web portala WhatsApp a sada imamo i nativnu “aplikaciju” ili bolje reći program za Windows Desktop.

 

Riječ je o Win32 programu koji se instalira na Desktop Windows 8 ili 10. Kompanija WhatsApp ovim potezom prati Telegram i Slack u istom potezu jer i oni nemaju univerzalnu aplikaciju za Windows 10 nego zasebni Desktop klijent koji radi i na starijim verzijama Windowsa.

 

Whatsapp Desktop 02

 

Novi program WhatsApp-a je kao web portal i isto tako se ponaša, samo što je u prozoru i ima prednosti nativnih obavijesti kroz Action Center i pored toga kontrolu nad prozorom bez web preglednika okolo. Instalacija programa je prilično jednostavna, Preuzmite WhatsApp prvo ovdje. Zatim instalirajte program i pokrenite ga > kada dođe do QR koda otvorite WhatsApp na vašem pametnom telefonu i potražite funkciju “whatsapp web” u glavnom meniju “…”.

 

Nakon što se otvori ta funkcija na pametnom telefonu omogućit će skeniranje QR koda kojeg vidite na Desktopu i s tim potezom će se spojiti WhatsApp program sa vašim nalogom. Bitno je napomenuti da se sve što vidite u tom programu prenosi preko vašeg pametnog telefona i to dalje znači da ako pametni telefon nije spojen na internet ili je u fazi štednje baterije WhatsApp na Desktopu neće slati/primati poruke. Isti princip kao i kod web portala WhatsApp-a.

 

Da li će WhatsApp ikada napraviti nativnu aplikaciju koja ne zahtjeva spajanje preko telefona ne znamo jer ne postoje takve naznake ali ako bude došlo do toga sigurno da ćemo objaviti i tu vijest.

 

Da li će te vi koristiti WhatsApp n ovakav način?

 

izvor: MSPU, WhatsApp

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar