15.6.16

[Insider] Dostupan Windows 10 Mobile Insider Preview build 14364

Windows 10 Mobile build 14364 setup

 

Microsoft je kasno sinoć pustio dva nova Windows Insider (za korisnike na bržem načinu primanja nadogradnji) builda za PC i Mobile. PC build nosi verziju 14366, a Mobile build 14364. Ekipa koja radi na buildovima za Insidere izjavila je na blogu da polako ulaze u proces finaliziranja Redstone buildova kako bi mogli pustiti “ovog ljeta” (Mi smatramo pošto se zove Anniversary da će to biti tačno na godišnjicu puštanja Windowsa 10 – 29.07.). Finaliziranje softvera podrazumijeva dalje uklanjanje grešaka i poboljšanja svih dijelova koje se mogu poboljšati i koja trebaju poboljšanja.

 

U sklopu toga Microsoft će pustiti za Windows Insidere “Bug Bash” kroz povratne informacije (Feedback hub) u kojem mogu učestvovati i gdje reproducirate određene korake za koje Microsoft misli da trebaju poboljšanja i nakon reproduciranja tih koraka ostavite dojam šta nije ok ili šta se još može srediti kako bi oni ispravili sve moguće u narednom periodu i stvorili bolji sistem. Uz to su objavili da sortiraju aktivno sve povratne informacije korisnika kako bi znali šta je prioritet i ispravljali greške koje su šire zastupljene. Sada da pogledamo šta sve donosi ovaj build za Mobile, a PC build ćemo u odvojenom članku jer ima mnogo za jedna članak.

 

Novosti/ispravke ovog Mobile builda:

  • Ispravljen i poboljšan prikaz u postavkama kao prostor između postavki, dugmića (kao na postavkama za zvuk). Također ispravljena greška gdje malo duže treba da se učitava stranica nije bilo indikatora da se nešto dešava.
  • Ispravljena greška gdje određeni logotipi aplikacija nisu bili prikazani u obavijestima iako su bili vidljivi u Action Center.
  • Ispravljena greška gdje Alarm i sat aplikacija pokazivala da postoji alarm nakon jednokratnog alarma koji je već prošao.
  • Ispravljena greška gdje Cortana tražila da se otključa telefona prije nego što pročita tekst (SMS)p reko Bluetootha.
  • Ispravljena greška rušenja Microsoft Edge tokom skrola na određenim stranicama.
  • Ispravljena greška gdje odvajanje od Bluetooth zvučnika prouzrokovalo da telefon ostane u modusu vibracije iako to nije bio prije.

 

Poznate greške ovog builda su:

  • I dalje ne radi postavljanje pozadinske fotografije ili fotografije zaključanog zaslona iz univerzalnih aplikacija kao Microsoft Photos, Dinamic Wallpaper ili drugih.
  • Razvijači neće moći postaviti aplikacije pomoću Visual Studio 2015 update 2 na telefon sa ovim buildom. Ako zaobilazno rješenje ovog problema možete koristiti Windows 10 Application Deployment (WinAppDeployCmd.exe). Microsoft već radi na ispravljanju ove greške.
  • I dalje ispravljaju grešku oko internet povezivanja sa Dual SIM uređajima gdje mobilni internet nije radio kako treba sa drugom SIM karticom. Nekoliko slučajeva je prijavljeno već od Insajdera preko povratnih informacija i Microsoft već gleda da to ispravi.
  • Nakon instalacije ovog builda možda će te primijetiti da vam ikona brzih prečica nisu u istom redoslijedu kao prije nadogradnje. To je posljedica promjene i ispravke grešaka oko istih. Uz to je bitno napomenuti da su ikone u postavkama za brze prečice koje vidite na samom vrhu su one koje će te vidjeti u Action Center prve.

 

Napomena

 

Windows Insider program je beta program za testiranje softvera koji nije još oficijelno dostupan i korisnici ga testiraju dobrovoljno. Prije nego što instalirate ovakav build pročitajte uslove korištenja Windows Insider programa jer se radi o nedovršenom softveru koji može imati neočekivane greške/posljedice.

 

izvor: Windows blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar