2.6.16

Microsoft širi svoje poslovanje sa Xiaomi

microsoft-hero-1280x720

Microsoft je u prošloj godini realizirao zajedno sa Xiaomi prvi Windows 10 Mobile ROM za čisti Android uređaj tj. onaj koji je došao fabrički sa Androidom. Model je Xiaomi mi4 i od kako je pušten oficijelno ROM za Windows 10 Mobile Microsoft je ga prihvatio kao i uređaj svakog drugog proizvođača. Korisnici mogu koristiti puni kapacitet Windows 10 Mobile bez ograničenja.

 

Sada imamo vijest da su Xiaomi i Microsoft u drugoj rundi poslovnog povezivanja koja donosi dobro objema i jednoj i drugoj kompaniji. Naime radi se o potpisivanju ugovora da će Xiaomi preinstalirati Microsoftove aplikacije na nadolazeće Xiaomi Android uređaje, a pri tome prodaju i oko 1.500 patenata Xiaomi-ju. Da novi partner jesu potrebni Windows 10 Mobile to svi znamo, a da je Xiaomi kompanija na koju treba računati u budućnosti to znamo najkasnije od zadnjeg izvještaja prodaje Xiaomi kompanije koji je ogroman te oficijelnog puštanja ROMa za Windows 10 Mobile jer sada vidimo da nije ostalo samo na tome.

 

Xiaomi duže vrijeme planira već izlazak na zapadna tržišta Evropu i Ameriku ali samostalno nisu mogli do sada. Sa pomoći od Microsofta imaju već bolje šanse sa tim planom jer kupovinom/licenciranjem patenata od Microsofta smanjit će postotak od tužbe drastično. Microsoft se broji kao jedan od većih vlasnika patenata i tako dosta proizvođača Android uređaja plaća redovno patente Microsoftu vezane za Android.

 

Pored Xiaomi i Samsung je potpisao ovakav sličan ugovor sa Microsoftom jer noviji modeli kao S6 ili S7 dolaze sa Office paketom preinstaliranim, ako uzmemo u obzir koliko ljudi kupi te uređaje za Microsoft to je puni pogodak jer oni kao softverska kompanija žive od novca dobivenog od tih aplikacija/servisa. Osim Samsunga i Xiaomi, Microsoft ima ugovore sa više od 75 proizvođača Android uređaja.

 

Za korisnike koje zanima koliko Microsoft otprilike zaradi na jednom uređaju stranog proizvođača, ta cifra se kreće od 2-7$ po uređaju i samim tim možete sabrati koliko je novca u opticaju i koliko je daleko iznad “zarade” na svakoj prodanoj Lumiji u svijetu jer Lumije koliko god da se prodavale bilježe gubitak.

 

Sada se pitate zašto objavljujemo ovo ali kroz ovakve poteze vidimo Xiaomi kao narednog većeg proizvođača Windows 10 Mobile uređaja i to je što je potrebno Windows 10 Mobile u ovom trenutku pored Vaio, Acer, Alcatel, HP i ostali manjih proizvođača.

 

izvor: Neowin

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar