12.6.16

NFC plaćanje preko Windows 10 Mobile uskoro dostupno

widows_10_nfc-1024x606

Windows Central editor Daniel Rubino je otkrio da nova aplikacija “Bank of Amerika” se direktno integrira u novčanik u Windows 10 Mobile te se može koristiti za NFC plaćanje kao i Samsung Pay ili Apple Pay na stanicama gdje je to moguće.

 

microsoft-payments-1

 

Windows 10 Mobile novčanik (novija verzija) omogućava korištenje drugih aplikacija i integraciju vaučera kako bi ih korisnici iskoristili kasnije. Microsoft nije u stanju da napravi vlastiti sistem kao Apple pay koji bi bio univerzalan za sve ali su napravili novčanik koji prima sve univerzalne aplikacije kao kartice i sada se jedino čeka da razvijači kao i razvijači Bank of Amerika aplikacije ugrade tu funkciju u vlastite aplikacije.

 

Ta novija verzija novčanika do koje je on došao ima i Windows Hello funkciju to znači da će se moći biometrijskim putem zaključavati pristup karticama što je veoma dobra solucija i još jedan način primjene skenera rožnjače oka ili otiska prsta umjesto samog otključavanja uređaja.

 

mcdonalts-tap-to-pay

 

microsoft-payments-8

 

Windows 10 Mobile je tako napravljen da je otvoren za ovakav način plaćanja a Banke i drugi servisi se mogu priključiti i direktno iskoristiti integraciju za svoje potrebe. Plaćanje radi i sa zaključanim uređajem ali prilikom plaćanja će ipak se uključiti zaslon i tražiti neki vid provjere autentičnosti (ako to postavite naravno).

 

Sada jedina loša vijest oko svega je što još nije sigurno hoće li domaće banke se uključiti i praviti sličnu integraciju za Windows 10 Mobile ili će ovo biti kao i Cortana samo za veća tržišta koja će i koristiti ovakvu funkciju svakodnevno. Ono što je utjeha jeste da ni Samsung ni Apple pay nisu omogućeni u mnogo država pa tako ni kod nas.

 

izvor: Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar