17.6.16

Nova Facebook (Beta) aplikacija za Windows 10 Mobile dostupna

Nova Facebook aplikacija naslovna

Facebook aplikacija koja je bila dostupna na WP8.1 i nova koja je bila dostupna od Windows 10 Mobile su bile obje napravljene od Microsofta jer je Facebook prije WP8.1 potražio pomoć od Microsofta u pravljenju nove aplikacije, od tada su se ulijenili i prepustili Microsoftu da im pravi aplikaciju što je Microsoft i rado radio jer su željeli imati bilo kakvu Facebook aplikaciju nego nikakvu.

 

Facebook beta novi screenshot 02

 

Prošle godine je Mark Zuckerberg (CEO Facebooka) obećao nova Windows 10 (i Mobile) aplikacije poput Facebook, Instagram i Messengera i do sada smo dobili Facebook za PC, Messenger za PC i Mobile i Instagram za Mobile. Danas dobijamo i novu Facebook aplikaciju za Windows 10 Mobile koju je napravio Facebook samostalno.

 

Facebook beta novi screenshot 01

 

Facebook kompanija u tome je koristila svoj alat za portiranje aplikacija sa iOS kojeg zovu OSMeta. Tako da portirana aplikacija na uwp aplikaciju ima sve funkcije koje ima i iOS verzija uz mogućnosti korištenja svih Windows 10 funkcija kao interaktivnih obavijesti, live tiles, integraciju u kontakte i slično.

 

Nova aplikacija ne znamo još da li ima interaktivne obavijesti kao ona koju je Microsoft napravio ali nećemo se nadati tome još jer ni Messenger koji je portiran od Facebooka na Windows 10 Mobile nema tu funkciju. Live tiles vjerujemo da ćemo vidjeti, ako ne u ovoj verziji onda u jednoj od narednih.

 

Napomena da ova aplikacija nije puštena oficijelno od strane Facebooka nego je link procurio na internetu.

 

Nova app ima funkcije kao nove like dugmiće (animirane), praćenje i pravljenje live striminga (ova funkcija je izgleda ograničena regijom korisnika), telefoniranje (dugme je dostupno u aplikaciji ali ne pokreće još poziv) i ostale funkcije koje su nedostajale u staroj aplikaciji.

 

Ono što možemo reći od prvih utisaka jeste da je aplikacija odlična i radi dobro na Lumiji 1520 sa zadnjim Redstone buildom. Ne mora značiti da će i kod vas raditi tečno. Uz to savjetujemo da ne gasite aplikaciju nego da iz nje izlazite Windows tipkom, na taj način neće trošiti baterije jer je u stanju mirovanja, a uštedite sebi i cijeli proces ponovnog pokretanje i aplikacija će se instantno povratiti ako pritisnete na live tile i učitati nove postove.

 

Primjećujemo jedino da nije integriran messenger dobro, iako je aplikacija instalirana prikazuje u Facebook aplikaciji da instaliramo Messenger, uz to na profilu bilo kojeg korisnika imamo opciju za pozive ali ne znamo da li radi ta funkcija.

 

Aplikacija pošto nije oficijelno puštena od Facebooka ograničeno je dostupna pa ako je ne možete preuzeti na vašoj regiji savjetujemo prebacivanje regije telefona na njemačku gdje dostupno, nakon instalacije možete se vratiti na vašu regiju i aplikacija će ipak raditi.

 

Preuzmite Facebook (Beta) aplikaciju za Windows 10 Mobile ovdje.*

 

*Isti link otvara i Facebook Beta aplikaciju za Windows 10 PC/tablete.

 

izvor: Windowsblogitalia

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar