25.6.16

WordPad, Charachter Map, Fax and Scan kao i XPS Viewer dostupni od sada u Windows 10 trgovini

WordPad u Windows 10 trgovini

Microsoft je prošle godine predstavio project Cenntenial koji treba dovesti Desktop programe u Windows trgovinu. Nekoliko aplikacija smo vidjeli već u tom obliku pa i određene igre kao Tomb Raider koriste sličan sistem kako bi postale Windows 10 „aplikacije“.

 

explorer_2016-06-24_20-51-37

Aplikacije pišemo pod znacima navoda jer su one i dalje punokrvni programi iako ekstenzija nije više .exe nego .appx ili appxbundle ali se razlikuju od programa za Desktop koje znamo od ranije. Microsoft je doveo svoje stare programe WordPad, Charachter map, Fax and Scan i XPW Viewer sada u Windows 10 trgovinu i napravio ih „univerzalnim“ aplikacijama.

 

Te aplikacije od sada će imati ovlasti kao i sve druge univerzalna aplikacije u trgovini imat će prednosti kao nadogradnje koje stižu sve u trgovini umjesto zasebno za svaki program kroz Windows update, mogu koristiti sve prednosti univerzalne platforme kao integraciju s kontaktima, pozivima, live tiles, obavijestima i ono što je najvažnije sigurnost je na prvom mjestu jer ti programi neće više moći nauditi sistemu niti hakeri mogu koristiti nešto da probiju zaštitu univerzalnih aplikacija.

 

Po svojoj prirodi univerzalne aplikacije su zatvorene i nije moguće da one koriste određene ovlasti koje im korisnik direktno ne dozvoli.

 

Naredni korak bi bio da se polako ukidaju starije podloge koje koriste ovi programi i portiraju dio po dio na uwp platformu i koriste tu jezgru kako bi mogle raditi baš na svakom uređaju sa Windows 10. Ta jezgra se nadograđuje vremenom kako to razvijači vide sa novim API i koje će ovakve aplikacije koristiti kako bi vremenom postale punokrvne univerzalne aplikacije dostupne na svim Windows 10 uređajima.

 

Kako bi mogli preuzeti ove aplikacije morate imati build 14257 ili noviji. Microsoft će vjerovatno objaviti dostupnost ovih aplikacija sa oficijelnim puštanjem Windows 10 Anniversary nadogradnje.

 

Preuzmite WordPad sa Windows 10 trgovine ovdje.

 

Preuzmite XPS Viewer sa Windows 10 trgovine ovdje.

 

Preuzmite Character Map sa Windows 10 trgovine ovdje.

 

Preuzmite Fax and Scan sa Windows 10 trgovine ovdje.

 

Izvor: MSPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar