26.7.16

Amazon nakon povlačenja svoje WP8 aplikacije izjavio da rade na univerzalnoj Windows app

Amazon_logo-4

Amazon kompanija je nedavno objavila da će povući svoju Windows Phone 8 aplikaciju iz trgovine i taj datum je danas. aplikacija će prestati sa radom 15.08. iako je imate instaliranu. Amazon je zamolio sve korisnike da koriste web stranicu kako bi izvršili kupovinu artikala. Nakon tih vijesti Amazon se ponovno oglasio ali sada sa informacijama da će izdati novu Amazon aplikaciju ali će im trebati određeno vrijeme da je završe.

 

Pored toga izjavili su da već rade na novoj aplikaciji te da će korisnici dobiti obavijest putem emaila o novoj aplikaciji. Amazon kao i Paypal su aplikacije u Windows Phone trgovini sa ispodprosječnim ocjenama i ne čudi prvo povlačenje istih ali i ne čudi da se vraćaju u obliku univerzalnih aplikacija jer je i Paypal kompanija “obećala” da rade na novoj aplikaciji za Windows 10. Sa preko 350 miliona aktivnih korisnika i na drugom mjestu najkorištenijih Windowsa sigurno je da svaka kompanija vidi više interesa za razvijanje univerzalnih aplikacija nego onih koje su samo i isključivo sa Windows Phone 8.

 

Iz ličnog iskustva mogu reći da preuzimanje aplikacija kao Prognoza, Windows Novosti, Dinamic Wallpaper su u 75% slučaja preuzete sa Windows 10 uređaja, što je indikator koliko više Windows 10 korisnika na spram WP8 korisnika preuzima aplikacije i taj broj će svakako rasti kako raste broj Windows 10 korisnika.

 

Druge kompanije su također uvidjele potencijal univerzalnih aplikacija tj. “kodirajte jednom i objavite za što više uređaja” u koje spadaju PC, laptopi, tableti, telefoni, HoloLens, Xbox ili Surface Hub bez promjene kôda razvijač može objaviti aplikaciju za sve ove uređaje odjednom ako želi i zbog toga imamo nove Instagram, Facebook, Messenger, Twitter, Windows Novosti, Skype, SofaScore, Viber, OneDrive, Office, Formula 1, Accuweather, Expedia, VLC, Sixt  i mnoge druge koje su stigle proteklih mjeseci na Windows 10 kao univerzalne aplikacije.

 

Mi znamo da su korisnici nestrpljivi i žele identične aplikacije kao na Androidu ili iOS ako je moguće jučer već na sistemu od danas ali korisnici se moraju strpjeti sa novim sistemom još neko vrijeme jer tek sada vidimo šta znači strategija univerzalnih aplikacija. Iako je proglašena od neukih analitičara/korisnika/blogera kao promašaj suprotno je na djelu, nikad nismo imali veći priliv novih aplikacija sa većim imenima od kako postoji Windows Phone nego u zadnje vrijeme od kako imamo Windows 10.

izvor: MSPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar