26.7.16

Imate još 2 dana za besplatnu nadogradnju na Windows 10

Windows 10 setup novi 8

Kako se bliži 29.07., godišnjica puštanja Windows 10 za PC u promet, ostaje korisnicima sve manje vremena da nadograde svoje sisteme besplatno sa Windows 7, 8 ili 8.1 na Windows 10. Svako ko posjeduje laptop, PC ili tablet sa spomenutim sistemima i ima licencu važeću tj. da nije preuzeo i instalirao piratsku verziju Windowsa ima pravo na besplatnu nadogradnju na najnoviji sistem. Nakon preuzimanja nadogradnje i instalacije korisnici se mogu odlučiti žele li zadržati taj novi Windows ili ipak se vratiti nazad.

 

Bitno je napomenuti da preuzimanjem dobijate pravo na ponovno preuzimanje na istoj mašini sa istim Microsoft nalogom (jer se licenca veže uz Microsoft nalog). Microsoft je ranije naglašavao kako će i veće promjene hardvera u tom PCu ipak korisnicima ostaviti licencu jer je ista povezana sa Microsoft nalogom, to je bitno za sve koji planiraju možda nekad promijeniti jedan od vitalnih dijelova računara.

 

Nakon isteka ove godine gratis nadogradnji na Windows 10, od 29.07.2016 će se Windows 10 naplaćivati počevši od 119$. Kompanije nisu imale ovu pogodnost da nadograde svoje sisteme besplatno te su morali platiti nove licence.

 

Obzirom na to koliko je Windows 10 napredovao mi toplo preporučujemo svakome da nadogradi i kasnije, 02.08.2016 preuzme Anniversary nadogradnju koja će donijeti za PC ali i telefone mnoštvo novosti, poboljšanja i ispravki. Za Windows Phone korisnike koji imaju WP8.1 i posjeduju jedan od podržanih uređaja koji imaju pravo na nadogradnju na Windows 10 Mobile, oni će i nakon 29.07. moći naravno nadograditi svoj telefon na Windows 10 Mobile.

 

Windows 10 Mobile

 

Windows 10 setup novi 2

Vezano za Windows 10 Mobile i kako se bliži puštanje Anniversary nadogradnje, Microsoft je ranije izjavio kako će onemogućiti ne podržanim uređajima instalaciju Windows 10 Mobile preko Insider programa tj. da instaliraju sa WP8.1 na Windows 10 Mobile ako posjeduju ne podržani uređaj. Insider Preview je za sada bio jedini način tim korisnicima da testiraju/koriste novi sistem iako njihovi uređaji nisu bili oficijelno podržani nadogradnjom. Microsoft je odmah izjavio da nakon puštanja Redstone/Anniversary nadogradnje oficijelnim putem stariji telefoni neće imati dalje nadogradnje preko Insider Preview.

 

Nakon puštanja Anniversary nadogradnje vjerujemo da će Microsoft zauzeti sve kanale Insider Preview programa za one koji su oficijelno podržani na Windows 10 Mobile, te je ranije već naglašeno da će nakon Redstone/Anniversary nadogradnje razvijanje verzije 10586 biti stopirano. Zato savjetujemo ako želite na ne podržanim uređajima koristiti i dalje Windows 10 Mobile, instalirajte ga danas na verziju 10586 i provjerite dalja ažuriranja telefona kako bi došli do 10586.494 verzije koja je posljednja.

 

Noviji modeli i oni koji ispunjavaju hardverske specifikacije kao Lumia 930, 1520 i slični i dalje će primati nadogradnje kako je ranije potvrđeno ali čekamo još zvaničnu izjavu vezanu za te uređaje jer Lumia 1520 će krajem ove godine biti 3 godine star model i primio je “dosta” nadogradnji od WP8.0 preko GDR nadogradnji na 8.1 zatim naredne GDR nadogradnje do Update 2, a i poslije WP8.1 je oficijelno dobio Windows 10 Mobile i bit će podržan sa prvom velikom nadogradnjom za Windows 10 (Anniversary). Lumia 1520 se pokazala kao pravi flagship uređaj koji je dugo podržan radi svojih specifikacija kao Snapdragon 800 procesor koji je i dalje jak i 2 GB RAM ili 32GB interne memorije.

 

Iskoristite priliku dok možete i instalirajte besplatno Windows 10 na vaš PC te Windows 10 Mobile na uređaje koji nisu oficijelno podržani jer Insider Preview kanali mogu biti zatvoreni tako da kasnije neće biti moguće instaliranje Windows 10 Mobile Insider Preview na ne podržane uređaje jer je razvijanje na 10586 skoro pa završeno.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar