18.7.16

Kako podesiti prozirnost na Windows 10 Mobile pločicama

Personalizacija W10M

Nastavljamo naše članke oko osnova za Windows 10 i Windows 10 Mobile zanimljivim temama za koje smatramo da korisnici koji su tek instalirali ili dobili uređaj sa Windows 10 ili Windows 10 Mobile trebaju da znaju za početak. Prošle sedmice smo pričali o podešavanju prečica u Action Centru, danas ćemo se pozabaviti sa pločicama i tačnije prozirnošću istih.

 

u pločicama i iza pločica

Dizajn u pločicama pozadina i iza pločica (sa određenim nivoom prozirnošću)

 

Naime Windows 10 Mobile ima dva različita izgleda za pločice na start zaslonu, jedan je sa pozadinskom fotografijom preko cijelog zaslona koja kada se krećete ima lagani parallax efekt tj. kreće se uzastopno ali sporije nego kretanje samih pločica i onoga što je ispred vas, a drugi izgled je pozadina u pločicama a oko pločica je boja koju ste odabrali u telefonu da bude glavna pozadina boja. Windows Phone od svog postanka podržava crnu ili bijelu pozadinu, a od Windows Phone 8.1 moguće je postaviti pozadinsku fotografiju “u pločice”, dok od Windows 10 moguće je pored ovih metoda postaviti fotografiju i iza pločica te odrediti prozirnost koliku god mi želimo od 0 do 100%.

 

Gdje se nalaze postavke?

 

  1. Otvorite postavke vašeg Windows 10 Mobile
  2. Otvorite “Personalizacija”
  3. Otvorite “Start”
  4. Tu se nalaze sve postavke za pozadinsku fotografiju kao i klizač za prozirnost. Mala napomena da je klizač od 0-100 gdje 0 znači da nisu nikako prozirne pločice, a 100% znači skroz prozirne tj. da se ne vidi nikako njihova pozadinska boja.

 

Postavke do Start

 

Mi savjetujemo za bolje čitanje na pločicama uz veliku prozirnost da postavite i pozadinu koja ima manje kontura, oblika, kontrasta kako bi se tekst na pločicama mogao čitati.

 

prozirnost pločica od 0 do 100

Ovdje možemo pogledati još jednom postavke kao npr. 0%, 50% i 100% prozirnost pločica.

 

Napomena: Prozirnost pločica se može odrediti samo kod aplikacija sa pločicom koja nema fotografiju ili slično naprijed. Aplikacije kao što vidite SofaScore, Word, OneNote i Fotografije imaju “fotografije” i njih ne možemo napraviti prozirnima jer je to sadržaj pločice. Razvijači biraju radi brenda ili izgleda aplikacije svoj logotip i korisnici mogu savjetovati mogućnost prozirne pločice razvijačima ali na kraju opet zavisi od njih hoće li ugraditi ili ne.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar