19.7.16

Microsoft objavio financijske rezultate za proteklu godinu

show-us-the-microsoft-surface-mini-satya-nadella

Microsoft je upravo objavio financijske rezultate kompanije za proteklu fiskalnu godinu koja se završava 30. juna. 2016. Kompanija tako izjavljuje da su uprihodili zaradu od 3.1 milijardu dolara (5.5 milijardi $ non-GAAP) u zadnjem kvartalu od obrta od 20.6 milijardi $ (22.6 milijardi $ non-GAAP). U cijeloj protekloj godini zaradili su 16.8 mlijardi $ (22.3 milijardi $ non-GAAP) od ukupnog obrta od 85.3 mlijarde $ (92 milijarde non-GAAP).

 

Prihodi u odjelima kao Microsoft produktivnost i biznis procesi diviziji je porasla za 5% na 7 milijardi. Office komercijalni proizvodi su porasli za 5% u kojima Office 365 je porastao za 54%. Dynamics je također porastao za 2.5 puta više nego Dynamics CRM Online u usporedbi iz godine u godinu.

 

Na potrošačkoj strani Office je porastao za 19% i Office 365 ima sada 23.1 milion pretplatnika. Kao što je i očekivano bilo Microsoftov “oblak” i Azure prihodi kao jedan dio toga su porasli za 102% kao upotreba Azure koja se udvostručila.

 

Surface prihodi su porasli za 9% (primarno radi Surface Book i Surface Pro 4) ali telefonski biznis je zabilježio zato smanjene prihode za 71% (870 miliona $ manje nego ranije) radi manjeg broja prodanih pametnih telefona. Xbox Live mjesečno aktivni korisnici su porasli za 33% za razliku od prošle godine na 49 miliona korisnika, što je 3 miliona više nego protekli kvartal. Prihodi na Windows operativnom sistemu  su blago porasli usprkos globalnoj stagnaciji PC prodaje. Windows OEM Pro prihodi su porasli za 27% što rezultira iz više prodanih Pro licenci Windowsa 10.

 

I na kraju vidimo da je biznis sa pretragom (Bing) te prihodi iz istog porasli za 16% prvenstveno radi povećane upotrebe Windows 10 operativnog sistema.

 

Da sumiramo pozitivne stvari:

  • Microsoftova strategija prema tehnologijama u oblaku je uspješna i ti biznisi rastu iz godine u godinu.
  • Biznis sa Windows OEM (pro i ne pro licence) porastao je za 29%
  • Office prihodi i dalje rastu
  • Azure i dalje raste iz godine u godinu
  • Surface prihodi i dalje rastu
  • Xbox Live prihodi također rastu

Negativna strana protekle godine:

  • Biznis sa pametnim telefonima Lumia je zabilježio smanjene prihode za 71% ili 870 miliona dolara.

 

Sve u svemu Microsoft može biti zadovoljan sa rastom na poljima gdje su i sami zadali da će se potruditi da budu jači,a to su servisi oko oblaka i tehnologija kao Azure, Office 365 i Dynamics.

 

izvor: Microsoft, via Neowin

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar