20.7.16

Microsoft ukida podršku za Skype na WP8 i 8.1 od oktobra ove godine

Skype Setup novi

Skype blog je danas objavio da ukidaju podršku za postojeće WP8 i 8.1 aplikacije pored određenih verzija Androida i drugih sistema koje neće podržavati u budućnosti. Prošle godine Skype je objavio da rade na novoj tehnologiji i prebacivanje sa Peer-to-Peer tehnologije na tehnologiju u oblaku. U tom potezu promjene tehnologije se cilja na bolji kvalitet razgovora i video poziva kao i poboljšanja u dijeljenju podataka ili video poruka. Osim toga ta nova tehnologija omogućava mogućnosti kao grupne video pozive i Skype botove što ranije nije bilo moguće.

 

Danas već stare Skype aplikacije za WP8.1 i 8.0 su napravljene na tom starom sistemu te WP8.1 i alati za 8.1 ne podržavaju novu tehnologiju tako da će Microsoft ukinuti podršku za Skype na tim sistemima. Tranzicija je već dugo u toku ali još nije dovršena. Pored ove činjenice da sam sistem bi zahtjevao nove API te potpuno novu aplikaciju za WP8 razumno je zašto i ukidaju podršku. Sa zadnjim financijskim izvještajem gdje biznis sa telefonima zabilježio smanjene prihode za 71% jasno je da će razvoj Microsoft aplikacija za WP8.1 biti smanjen na minimum ili potpuno ukinut kao što je slučaj sa Skype.

 

Međutim nova verzija univerzalne Skype aplikacije za Windows 10 (i Mobile) podržava tu tehnologiju te je napravljena ispočetka unaprijed znajući za novu tehnologiju na koju prebacuju cijeli servis. Tako da će univerzalna aplikacija za Windows 10 (i Mobile) biti i dalje podržana. WP8.1 je trenutno na svom vrhuncu postojanja jer se i novi uređaji sa WP8.1 skoro pa i ne prodaju nigdje više, a Windows 10 Mobile uređaji kao Lumia 550, 650, 950/950XL, Acer Liquid Jade Primo, Vaio Phone Biz, Funker 5.5 Pro i drugi sa Windows 10 Mobile dolaze u police trgovina (ili online). Iako Windows Phone ekosistem posjeduje još dosta WP8.1 korisnika procentualno globalno je taj broj veoma mali i ne isplati se ulaganje koje zahtjeva i promjene sistema pored promjene u aplikaciji.

 

skype završava podršku za WP8 i 8.1

Ne znamo šta će se tačno desiti sa aplikacijama, ali u slučaju da Microsoft promjenu infrastrukturu na kojoj radi Skype servis onda vjerujemo da korisnici neće moći više koristiti aplikacije od oktobra. Skype je godinama u nezahvalnoj poziciji jer je uloženo mnogo novca u servis, a nije se mnogo dobilo nazad, očekivalo se mnogo više od Skype-a kao servis i to trenutno vidimo sa promjenama koje prave u pozadini kako bi “osvježili” sav servis sa novim funkcijama koje je Skype trebao imati već neko vrijeme jer ih konkurencija kao Viber, Whatsapp, Facebook Messenger, Hangouts imaju.

 

izvor: Skype

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar