29.7.16

Od danas ne možete više koristiti Insider Preview za Windows 10 Mobile na nepodržanim uređajima

Windows 10 Mobile setup plavi

Microsoft je danas objavio vijest o onome što smo spomenuli u zadnjem članku o Windows 10. Danas je usput i zadnji dan gdje možete izvršiti nadogradnju na vašem PCu sa Windows 7, 8 ili 8.1 besplatno na Windows 10. Ipak ova vijest se tiče Windows Phone 8.1 korisnika koji su do sada koristili Windows Insider aplikaciju na nepodržanim uređajima kao Lumia 630 da bi nadogradili na Windows 10 Mobile. Od danas ti korisnici koji nisu dobili zvaničnu nadogradnju na Windows 10 Mobile neće moći koristiti tu metodu više.

 

Dakle vijest je vezana samo za uređaje koji nisu zvanično dobili nadogradnju na Windows 10 Mobile kao Lumia 630, 920, 925, 1020. Oni nakon što se vrati pomoću WDRT alata na WP8.1 neće moći koristiti aplikaciju Windows Insider kako bi koristili i dalje Windows 10 Mobile. Zato mi savjetujemo ostanak na Windows 10 Mobile bez korištenja WDRT i u slučaju da nešto ne radi kako treba hard reset tipkama će pomoći ali bitno je da će sistem ostati na Windows 10 Mobile.

 

Microsoft je ovo napravio radi nadolazeće Anniversary nadogradnje jer se kanali na serverima premještaju na sporiji način te Release Preview koji su do sada koristili nepodržani uređaji kako bi dobili Windows 10 Mobile (10586). Od danas dostupan je build 14393.5 na svim kanalima Insider Preview programa tako da žele ukinuti prečicu koju su koristili korisnici nepodržanih modela da bi koristili Windows 10 Mobile. Nakon objave da određeni modeli kao Lumia 920, 1020 i slični neće biti podržani i mi smo se složili da na tim uređajima vrtjeti zahtjevniji sistem je patnja za sam uređaj ali i za korisnika. Korisnicima je bolje rješenje ostati na WP8.1 jer dobivaju totalno pogrešan dojam kako ne valja Windows 10 Mobile jer ga koriste na nepodržanim uređajima koji nisu ni optimizirani za novi sistem.

 

Koristeći Windows 10 Mobile na bilo kojem novijem uređaju očigledna je razlika spram prošlih generacija uređaja. Ne samo prošlih generacija uređaja nego Lumia 920 spada u kategoriju uređaja koji će uskoro biti 4 godine stari i u tehnološkom dobu smatraju se zastarjelim, to da nekome radi fino i solidno na Windows 10 Mobile to prepuštamo svakome da odluči za sebe ali naša preporuka je uvijek bila da se ne koristi na starijim modelima.

 

Prije nekoliko mjeseci kada su oficijelno pustili nadogradnju za modele kao Lumia 735, 830, 930, 1520 i druge bilo je jasno da stariji nepodržani modeli kao Lumia 920 neće dobiti nadogradnju na Redstone/Anniversary ni preko Insider Preview programa.

 

Uz sve ovo dolazi da dosta korisnika sa nepodržanim uređajima spamaju povratne informacije koje su bitne za izgradnju sistema sa povratnim informacijama kao “Lumia 520 želim slow motion video” ili “Lumia 630 hoću Anniversary nadogradnju”. Povratne informacije postaju pune radi takvih stvari i gube smisao, a to je davanje povratnih informacija bitnih za izgradnju sistema.

 

Lumia 550 je spala sada ispod 100€, a Lumia 650 se također može jeftino pronaći oko 130-150€ tako da ko god voli WP ima jeftinu priliku da nadogradi na novi telefon i samim tim i podrži prodaju ionako padajuće prodaje Lumia uređaja.

 

izvor: Microsoft forum

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar