29.7.16

Samo 1.2 miliona Lumia prodano u zadnjem kvartalu

Lumia 650 for business

Microsoft je u zadnjem financijskom izvještaju prije par dana imao pozitivnu statistiku i generalno dobru rast u skoro svakom segmentu poslovanja ali u biznisu sa pametnim telefonima su zabilježili 71% manju zaradu nego ranije. Kompanija je izjavila već prošle godine kako aktivno odustaju od reklamiranja, plasiranja i guranja Lumia proizvoda te da će u narednoj godini (tj. 2016.) umanjiti što više dostupnost i troškove oko pametnih telefona. Drugim riječima smanjuju biznis koliko je moguće da bi postao profitabilan.

 

windows-phone-sales-q2-2016-1

Lumia biznis u zadnjoj godini bilježi sve manju prodaju kako je i očekivano nakon povlačenja Microsofta. Jedine dostupne Lumia u prodaji koje danas imamo su Lumia 550, 650 i 950/950XL i bez reklama uz loše kritike određenih portala o sistemu korisnici sve više odustaju od Lumia proizvoda. Microsoft je sada objavio indirektno broj prodanih Lumia u zadnja tri mjeseca, taj broj iznosi svega 1.22 miliona Lumia što je dosta manje nego kvartal prije ovoga gdje je prodaja bila oko 2.3 miliona Lumia.

 

prodaja lumia po kvartalima

Sve u svemu možemo pogledati sve unazad do drugog kvartala financijskog 2014. godine gdje je prodaja bila oko 7.4 miliona pa rasla na rekordnu prodaju za Lumije, a to je 10.5 miliona, nakon toga vidimo iz kvartala u kvartal pad. Pad je uslijedio direktno nakon što je Microsoft objavio “povlačenje” iz biznisa sa pametnim telefonima za ovu godinu.

 

Microsoft je postavio za cilj da ostavi prostora drugim proizvođačima svojim povlačenjem i uzeli su u obzir da će ova loša prodaja direktno kvariti i ugled Windowsa 10 (i Mobile). Nakon ovako slabog kvartala može postati samo još malo lošije jer 1.22 miliona u 3 mjeseca zaista nije mnogo iako neki manji proizvođači na Androidu npr. nemaju ni toliko.

 

Ono što se sada jasno vidi jeste da su WP do sada prodavali niskobudžetni uređaji kao Lumia 520, 530, 535, 430, 435, 620 i slični kojih danas nema i jedini niskobudžetni Windows 10 Mobile od Microsofta je Lumia 550 koja ne može naravno imati veću prodaju od svih nabrojanih.

 

izvor: MSPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar