20.8.16

Ako imate prelamanje teksta u Edge ili aplikacijama sa povećanim fontom, Microsoft već radi na rješenju

Windows 10 Mobile Mockup 08

Danas smo saznali preko Jonathana Samsona na Twitteru da je Microsoft uvidio grešku pogrešnog skaliranja teksta tj. prelamanja teksta ako korisnici povećaju font na svojim Windows 10 Mobile uređajima preko 100% u postavkama > olakšano korištenje > dodatne postavke > veličina fonta. Mnogo korisnika nas je upozorilo na ovo jer smo i mi u našoj Windows Novosti aplikaciji te na stranici u komentarima pogođeni greškom koja skalira veličinu fonta ali ne u skladu s tim i veličinu linije na kojoj je font tako da se tekst počne polako prelamati na određenim veličinama fonta.

 

greška skaliranja u Edge 01

izvor: PureView (komentari)

 

Ta greška je tek nastala kako je Microsoft uveo skaliranje fonta globalno u aplikacijama i webu. Do sada (na WP8.1) je skaliranje font samo vršilo promjene na sistemskim fontovima ali od kako su zadali sebi zadatak da olakšaju korištenje svim korisnicima i da povećaju skladno font svugdje istim faktorom nastale su greške jer određene web stranice / dijelovi weba kao Disqus komentari imaju fiksne vrijednosti za veličinu linije i koliko god da postavi sistem veličinu font, visina linije ostaje ista što je stvorilo i ovaj problem.

 

Ne samo da je Disqus pogođen, u to se ubrajaju stranice kao Twitter i druge. Greška je sada u pregledu i nadamo se bržem ispravljanju jer je mnogo korisnika pogođeno istom. Za više informacija o ovoj grešci i posjetite ovdje oficijelnu stranicu Microsoft Edge ekipe koja radi na ispravljanju greške.

 

Obavijestit ćemo vas odmah kada greška bude ispravljena, a do tada savjetujemo smanjivanje fonta na 100% kako bi uopšte mogli pročitati sadržaj na određenim dijelovima weba ili u aplikacijama.

 

Hvala svima na javljanju i na fotografijama zaslona.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar