18.8.16

Facebook aplikacija izašla iz beta faze i oficijelno dostupna

Nova Facebook aplikacija naslovna

Facebook aplikacija koju je razvijala Facebook ekipa, a ne Microsoftova ekipa, je sada zvanično izašla iz beta faze i dostupna je u trgovini kao nadogradnja na postojeću Facebook aplikaciju. Malo objašnjenje cijele situacije, u doba WP7 još Facebook je napravio jednu aplikaciju koja je bila u to vrijeme lijepa za oči ali je manjkala dosta funkcija, nakon loših ocjena od korisnika su tražili pomoć od Microsofta da naprave zajedno aplikaciju tj Microsoftovi razvijači ali sa idejama i kriterijima Facebooka. U toj saradnji je nastala nova WP8 aplikacija od Microsofta koju poznajemo odavno.

 

Facebook beta novi screenshot 02

Naime, nije se ni ona proslavila po funkcijama niti po redovnim nadogradnjama pa su loše/srednje ocjene nastavile da padaju od strane korisnika iako je aplikacija bila nativna i solidna po brzini i potrošnji. Facebook i Microsoft su kasnije napravili novu WP8.1 aplikaciju koja je bila malo bolja ali je isto po funkcijama zaostajala za Android ili iOS aplikacijom što se korisnicima naravno nije svidjelo.

 

Microsoft je prošle godine izdao novu univerzalnu aplikaciju za Facebook koja je dobila polako funkcije kao odgovaranje na komentare, like preko obavijesti i slično ali nije imala određene funkcije koje su imale Android i iOS Facebook aplikacije.

 

Prije izlaska Windows 10 Mobile Mark Zuckerberg (CEO Facebook kompanije) obećao je nove Facebook, Inatagram i Messenger aplikacije za Windows 10 što je i ispunio jer su izdali Instagram koja je iOS port i koja ima redovno nadogradnje sa ispravkama i dodacima, Messenger također (dostupna je za PC i  Mobile), i Facebook su izdali u Beta verziji koja je bila dostupna neko vrijeme do sada i koja je također port sa iOS sistema. Danas je ta Facebookova aplikacija zvanično izašla iz Beta faze ali ne mijenja ništa na činjenici da je ona portirana i ima poteškoće i radu spram bilo koje nativne Windows 10 aplikacije djeluje usporeno.

 

Ove potirane aplikacije imaju sve funkcije kao i one na Androidu ili iOS ali nisu po performansama dovoljno dobre po našem mišljenju iako primaju redovno nadogradnje mislimo da neće nikad doći na nivo brzine kao što su to prirodne Windows 10 aplikacije. Sve u svemu sada imamo što su korisnici željeli, a to je da Facebook napravi svoju aplikaciju, a ne Microsoft za njih, i imamo sada sve funkcije ali nije tako brza kao ona od Microsofta pa vi odlučite šta je manje zlo.

 

Mali savjet ako ne želite da čekate ponovno pokretanje aplikacije, koje traje dugo, možete je ostaviti uključenu i napustiti je samo preko Windows tipke, ponovni povratak u aplikaciju bi trebao biti brži nego ponovno pokretanje.

 

Preuzmite Facebook aplikaciju ovdje

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar