1.8.16

Glavni inženjer Lumia/Windows Camera tehnologije nije više u Microsoftu

Lumia 950 camera

Glavni inženjer i vama možda poznat Juha Alakarhu koji je sa sa svojom ekipom unutar Nokije ranije i pod Microsoftom nakon preuzimanja odjela od Nokije radio na tehnologiji kamere i aplikacije kao Lumia Camera i Windows Camera danas je nakon nedavnih otpuštanja u Microsoft Mobile Oy prešao u Nokia Technologies odjel gdje će od sada raditi na Ozo kameri koju Nokia razvija.

 

snip_20160801173526

Veoma tužno je vidjeti da Microsoft nije sačuvao ovaj kadar koji je stvorio ono po čemu su WP i danas najbolji pametni telefoni, a to je fotografija, Lumia 950 i 950XL iako su 8 mjeseci stari danas pobjeđuju mnoge ako ne sve pametne telefone današnjice po kvaliteti fotografije. U tome je nedvojbeno učestvovao i ovaj inženjer Juha Alakarhu. Ostaje da vidimo hoće li Surface ekipa koja će praviti naredne Microsoft pametne telefone biti u stanju nastaviti njegov rad ili će kamera ostati na nivou Lumia 950/950XL jer ionako Microsoft ne cilja više na “obične” korisnike kao što smo mi nego na poslovni sektor kao što to radi HP sa svojim Elite x3.

 

Šta vi mislite o ovome, koliko će trebati vremena da se “vidi” nedostatak Juhe Alakarhe?

 

Bitno je za kraj napomenuti da Juha ne drži tehnologiju/hardver kao Zeiss niti senzore koje posjeduju Lumia 950 i 950XL, tako da ih on ne može “ponijeti” sa sobom, ali zato može svoje ogromno iskustvo i znanje nekome drugom pružiti.

 

izvor: twitter

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar