12.8.16

[Insider] Dostupan prvi “Redstone 2” build 14901 za Windows Insider korisnike

redstone-2

Microsoft je pustio novi build za Windows Insider Preview korisnike koji su na bržem načinu primanja nadogradnji. Ovo predstavlja novi ciklus razvijanja za naredni veći update koji slijedi za Windows 10, a koji se očekuje tek naredne godine (2017.). Novi build je dostupan za sada samo za PC korisnike ali Microsoft već radi na tome da pusti i za Mobile korisnike. U istoj objavi za ovaj build dotakli su se aktualne situacije oko Anniversary nadogradnje (Redstone 1) koja još nije puštena za Mobile korisnike i da rade na tome, da su veoma fokusirani i da je to prioritet izdati oficijelno nadogradnju za Mobile.

 

Zbog toga su upitani korisnici koji su Insajderi i nalaze se na 14393.67 buildu da ostavljaju povratne informacije za bilo kakvu grešku da pronađu. Build je generalno ispeglan i mogao bi biti kandidat za zvanično puštanje. Kao što smo raznije sumnjali ispostavlja se kao tačno, a to je da 14393.5 build niti 14393.10 nisu bili dovoljno dobri na Mobile da bi se mogli pustiti oficijelno korisnicima.

 

Kao i prošle godine prvo puštaju novu granu razvijanja za PC, za par dana ili sedmica će slijediti i Mobile verzija, kasnije će se spojiti opet kao u “Redstone 1” i izlaziti vjerovatno u istim intervalima sa istim verzijama za Insajdere, dok će na kraju krajnji korisnici naredne godine dobiti nadogradnju kao Anniversary nadogradnju koja je dostupna tek od skora.

 

Novi build ne nosi nikakve nove funkcije, nego je samo skok u verziji i priprema za naredne Redstone 2 buildove koji slijede. Verzija 14901 donosi dalje spajanje “OneCore” jedne jezgre koje imaju svi Windowsi 10 zajedničku, zbog te jezgre univerzalne aplikacije i rade na raznim uređajima, a programiraju se samo jednom. Microsoft želi tu jezgru naravno još poboljšati kako bi razvijačima, a na kraju i korisnicima iskustvo bilo što bolje.

 

snip_20160808140716-1024x735

Dodatno ovaj build donosi “edukaciju produkata” unutar Windowsa, tako će vam se pojavljivati poruke, pomoćne, gdje šta se i kako koristi ili nalazi. Primjer je Windows Explorer koji kada otvorite pojavi se poruka da pregledate šta je novo u ovoj verziji i Windows vam označi/pokaže te funkcije.

 

Poznate greške ovog builda:

  • Podrška za Kernel debugging preko 1394 je uklonjen, vratit će se u jednoj od narednih nadogradnji SDK-a (kita).
  • Adobe Acrobat Reader se ruši prilikom pokretanja.

 

Određeni broj korisnika još ne vidi ovaj build na svom računaru, Microsoft je svjestan te situacije i otvorili su Forum u kojem se možete javiti kako bi se ispravila što prije ta greška.

 

izvor: Windows Blog, MSPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar