23.8.16

Windows Kamera dobila panorama funkciju za Release Preview korisnike

Windows Kamera naslovna

Microsoft je nedavno poslao nadogradnju Windows Kamera aplikacije za Windows Insajdere na bržem načinu primanja nadogradnji koja je nosila verziju 2016.816.21.0 i koja donosi panorama funkciju snimanja fotografija. Ta ista verzija je sada prošla dalje testiranje na Release Preview kanal. Malo objašnjenje za one koji nisu još razumjeli, isto kao sistemske nadogradnje, aplikacije od Microsoft mogu imati različite verzije na različitim verzijama sistema, tako je Windows Kamera dobila ovu funkciju na bržem načinu primanja nadogradnji kako bi bila testirana i eventualno greške ispravljene prije nego što dođu do krajnjeg korisnika.

 

Release Preview kanal je zadnja instanca prije oficijelnog puštanja u kojoj se nalaze korisnici koji su odabrali sigurniji put primanja nadogradnji ali ipak brže nego oficijelnim kanalom izvan Windows Insider programa.

 

Nova panorama funkcija je ugrađena veoma dobro i radi veoma dobre fotografije. Korisnici se pitaju zašto se prave fotografije u uspravnom režimu držanja uređaja ali odgovor je veoma jednostavan, uspravno algoritmi u pozadini nemaju iskrivljene rubove fotografija koje postoje u vodoravnom načinu pravljenja panorama i zbog toga uradi posao znatno bolje i brže. Pored ove činjenice pametni telefon uhvati više od okruženja ako se drži uspravno jer se svakako pomjera na stranu (vodoravno). Ako bi se držao telefon vodoravno u pravljenju panorame ne bi imali visinu fotografije koja bi izgledala i djelovala lijepo krajnjem korisniku. Profesionalno pravljenje panorama se također radi sa upravnim kadrom, a ne vodoravnim i istih razloga koje smo spomenuli iznad.

 

Pored ove novosti malo smo testirali aplikaciju i došli do saznanja da donosi i slijedeće:

  • Bolje prepoznavanje/mjerenje svijetlosti kada se pritisne negdje na kadar s prstom
  • Aplikacija se ne zamrzava više na 14393 (na Lumia 1520), što je bio problem sa prethodnom nadogradnjom
  • Fokusiranje pomoću hardverske tipke sada svaki put fokusira ponovno, ova funkcija je nedostajala ranije i konačno je stigla. (Ova funkcija čak nije bila prisutna na Lumia Camera 5.0 aplikaciji)
  • Bolje otvaranje tek napravljene fotografije preko prečice koju vidite na vrhu desno na naslovnoj fotografiji članka

 

U narednim danima ili sedmicama i ostali korisnici mogu očekivati ovu verziju aplikacije izvan Windows Insider programa.

 

Dodatak

 

Izgleda da je ista verzija aplikacije dostupna i za ostale korisnike na Windows 10 Mobile, izvan Windows Insidera. Korisnici koji se nalaze se na starijim uređajima koji nisu oficijelno podržani na Windows 10 Mobile javljaju da imaju problema sa Windows kamerom jer ne radi nakon nadogradnje. Zbog toga mi savjetujemo ako imate takav uređaj da sačekate sa nadogradnjom dok se ispravi situacija sa greškom.

 

Preuzmite Windows Kamera aplikaciju ovdje

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar