4.8.16

Kako koristiti Cortanu i na nepodržanim regijama

CORTANA

Anniversary nadogradnja je oficijelno počela izlaziti i donosi nekoliko blagodati za sistem koje smo manje propratili vijestima. U jednom od Redstone buildova ranije u Insider Preview Microsoft je omogućio korištenje Cortane i na regijama i jezicima koji nisu podržani oficijelno. Danas ćemo vam pokazati kako aktivirati Cortanu i kod nas.

 

Naime, metoda je vrlo jednostavna, nakon instalacije Anniversary nadogradnje na vaš uređaj bilo to PC ili Mobile pokretanjem tražila u taskbaru otvara se Cortana od sada, do sada je bila samo web pretraga. Cortana kad se otvori pritisnite onaj mali kolutić za postavke Cortane > zatim odaberite jezik na koji želite da komunicirate sa Cortanom.

 

Ispravak

 

Korisnici su nas upozorili da jezik Windowsa ipak mora biti na jednom od podržanih, ali regija ne mora. Tako da ako želite Cortanu otvorite postavke > Vrijeme i jezik > regija i jezik > postavite jezik na jedan od podržanih, a to su Australija (engleski), Brazil (portugalski), Kana (engleski/francuski), Kina (kineski), Francuska (francuski), Njemačka (njemački), Indija (engleski), Italija (talijanski), Japan (japanski), Mexico (španski), V. Britanija (engleski), USA (engleski). Nakon postavljanja kliknite još jednom jezik i postavite “set as default” što će zahtijevati da se odjavite sa računara i ponovno prijavite kako bi bilo prihvaćeno. Nakon postavljanja moguće da će vam ponuditi jezičke dodatke za preuzimanje kako bi sve radilo kako treba.

 

Microsoft je omogućio korištenje Cortane na svim regijama i jezicima sistema ali Cortana se može koristiti samo na određenim jezicima. Nakon što odaberete određeni jezik potvrdite da to želite i Cortana će raditi.*

 

enable-cortana-language-1

Odabir jezika Cortane i na regiji/jeziku Windowsa koja nije bila podržana do sada

 

enable-cortana-language-2

Potvrda da želite aktivirati Cortanu

 

Po nama je ovo veoma dobra vijest jer se širi Cortana i ovako Microsoft može bolje vidjeti gdje se više koristiti kako bi implementirali i domaće jezike u Cortanu.

 

Cortana je Microsoftov personalni asistent koji služi za sve moguće zadatke i koji je namijenjen da bude baš personalan. Cortana osim pretraga može izvršiti i logične zadatke kao “pošalji email/sms tom i tom korisniku”, “pokreni tu i tu pjesmu”, “prebaci na narednu pjesmu”, “zaustavi muziku”, “pretraži to i to na mom OneDrive”, “pošalji ovu sliku na moj računar” (sa pametnog telefona), te može praviti termine po lokaciji, vremenu ili kontaktu kao npr “zakaži termin 08.08. u 08h ujutro”, ona prepozna čak i kontekst i ako uz termin ili bilo koji drugi upit ubacite i ime kontakta, web adresu, aplikaciju ili slično ona će logično povezati da je to stvarni kontakt/adresa/aplikacija i povezati vaš unos u “osobama” aplikaciji sa tim terminom ili pokrenuti aplikaciju koja je određena za taj zadatak.

 

Jedan primjer je “napomeni me kada naredni put budem pričao sa bratom da ga pitam to i to” – u ovom slučaju ona prepoznaje po prezimenu i po učestalosti razgovora ko je moj brat u kontaktima te ga poveže i kada budem komunicirao na bilo koji način s njim bilo to Skype ili obični razgovor Cortana će se javiti prije početka razgovora sa tom napomenom koju smo joj ostavili.

 

Ovo je samo jedan primjer vezan za kontakte, a isto tako se može povezati sa lokacijom primjer radi “kada budem naredni put prolazio kraj prodavnice napomeni me da kupim to i to”, Cortana pošto zahtjeva uključene lokacijske usluge zna gdje ste vi trenutno, ako ste u Windows Karte aplikaciji unijeli vaše omiljene lokacije i supermarkete ona vas može napomenuti kada budete blizu tog objekta. I ako nemate spremljene supermarkete u favoritima mapa ona može uzeti generalne tačke na karti kao poznate supermarkete, benzinske pumpe i druge lokacije.

 

Napravljena je zaista da bude više ljudski, a manje mehanički/tehnički pomoćnik jer je veoma lijepo i skoro magično vidjeti kako prolazite negdje pored supermarketa i ona vas napomene da kupite nešto jer ste vjerovatno i zaboravili to pri izlasku iz kuče.

 

Cortana je dostupna i na PCu i ako ste umrežili vaš Microsoft nalog kao na telefonu onda Cortana ima sinkronizaciju između uređaja i opominje vas i na PCu ako morate negdje krenuti jer prati i saobraćaj i ako ste joj zadali da morate biti na određenoj lokaciji u određeno vrijeme ona može izračunati koliko vam treba da stignete to odredišta te će sama pokrenuti napomenu da ne zakasnite. Cortana ima toliko polja da je najbolje da je upitate “šta mogu uraditi” jer će to izbaciti pojmove koje možete koristiti kako bi je bolje upoznali. i bitno je za napomenuti, što je više koristite ona postaje pametnije i sugerira više sadržaja nego kad je ne koristite.

 

*Cortana zahtjeva lokacijske usluge da su uključene te internet pristup za određene zadatke. Određene funkcije i zadaci nisu dostupni za sve regije jer su povezani sa podržanim jezicima.

 

Još jednom da napomenemo da ova metoda iznad zahtjeva Anniversary nadogradnju na uređaju.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar