20.8.16

Kako napraviti mobilnu pristupnu tačku na Windows 10

Windows 10 telefon WN blured

Windows 10 PC i Mobile imaju funkciju kreiranja mobilne pristupne tačke (hotspot) za druge uređaje i u ovom članku ćemo se pozabaviti sa načinom na koji se to ostvaruje i kakve sve postavke postoje prilikom korištenja mobilne pristupne tačke.

 

Mobilna pristupna tačka je funkcija preko koje možete podijeliti vašu primarnu internet vezu, na PCu je to Ethernet, Wifi, ili preko SIM kartice, dok na Mobile imamo primarno preko SIM kartice. Kako bi aktivirali postavke moramo se prvo pobrinuti da imate uspostavljenu vezu sa internetom. Na PCu to je u postavkama > mreža i internet gdje možete pogledati da li ste povezani na internet, a na Mobile to možemo vidjeti u Action Centru ako ste aktivirali prečicu za mobilni internet ili u postavkama > mreža i bežična veza > mobilna mreža i SIM > mobilni podaci.

 

Nakon toga sve ide prilično jednostavno:

 

mobilna pristupna tačka W10M

 

  1. Otvorite postavke uređaja
  2. Otvorite mreža i internet (PC) / mreža i bežična veza (Mobile)
  3. Pritisnete na Mobilna pristupna tačka

 

Ako ste u ranijim koracima ustanovili da imate internet pristup onda ovdje možete uključiti postavku za Mobilni Hotspot. Nakon uključivanja imate opcije određivanja imena mreže koju će vidjeti drugi korisnici te određivanje šifre s kojom se drugi mogu povezati i koristiti vaš internet.

 

Postoji i opcija da uređaji koji su prethodno spojeni mogu aktivirati ugašeni Mobilni “hotspot” preko Bluetooth-a ali za to on mora biti uključen na oba uređaja i moraju biti barem jednom ranije uvezani. Također veoma korisna funkcija jeste određivanje preko kojeg načina dijelite internet i tako postoje opcije preko Wifi ili preko Bluetooth za izbor.

 

Bitno je napomenuti da pazite s kim dijelite internet, te da šifru ne iznosite javno jer bi vam mobilne podatke mogao neko u vašoj blizini brzo potrošiti u slučaju da ste ograničeni mobilnim internetom. Mobilna pristupna tačka je dobra funkcija koja može dobro poslužiti jer će se primjera radi PC sa Windows 10 koji je spojen na telefon od kojeg prima internet ponašati i znati da je to ograničena internet veza i neće preuzimati nadogradnje sistema, nadogradnje mapa i slično bez izričitog odobrenja korisnika baš radi činjenice da većina korisnika ima ograničene mobilne podatke na raspolaganju.

 

Ovo je samo jedan članak o mnogih koje planiramo napisati kao osnove korištenja Windows 10 (Mobile) za vas, imamo već spisak članaka koje želimo napisati, ali i vi imate ideju slobodno se javite ako želite nešto da pojasnimo.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar