21.9.16

Adobe će izdati univerzalnu aplikaciju Adobe XD, a prva beta još u ovoj godini

Adobe XD Surface Pro

Adobe je danas izjavio kako će izdati Adobe XD univerzalnu aplikaciju za Windows 10. Adobe XD je dizajn program za stvaranje prototipova, projekata, koji se može koristiti za mnoštvo projekata, bilo to stvaranje prototipa aplikacije ili web stranice. Prethodno su aplikaciju izdali za Mac ali će za Windows 10 raditi malo drugačije.

 

Naime Windows 10 podržava dodir na više uređaja dok Mac operativni sistem to još ne podržava, Adobe je tako izjavio da će za Windows napraviti malo drugačiju verziju koja će raditi najbolje sa dodirom i olovkom. Adobe dalje izjavljuje u svom članku:

 

Prvenstveno smo napravili aplikaciju za MAC korisnike i sada kada je aplikacija “stala” na svoje noge možemo se posvetiti Windows aplikaciji koju nećemo portirati nego ćemo stvoriti potpuno novu aplikaciju temeljenu na UWP, za Windows 10…

 

…UWP predstavlja budućnost Windows platforme koja otvara nama mogućnosti korištenja najnovijih uređaja koji funkcioniraju na dodir kako bi mi vama pružili Adobe XD za buduće generacije uređaja. Adobe XD će biti prva univerzalna aplikacija od Abode kompanije što znači da imamo mnogo da naučimo na tom putu.

 

…Iako će funkcije biti identične između Mac i Windows verzije, Windows verzija će uživati u jedinstvenom načinu koji omogućava Windows 10 kao operativni sistem te Windows 10 uređaji koji su dostupni. To uključuje potpunu podršku za dodir i korištenje olovke pored ostalih funkcija Windowsa 10.

 

 

Na istom članku su objavili da trenutno testiraju aplikaciju interno sa dizajnerima kako bi stvorili dobar proizvod, gdje možete i vi učestvovati ako želite (više informacija ovdje), te će do kraja godine objaviti javnu beta verziju koju svi ostali mogu testirati. Prva beta verzija neće imati sve funkcije kao Mac ali kako Adobe kaže “potrudit ćemo se da ih dovedemo na istu razinu što prije” uz šta dodaju “obećavamo da će se čekanje isplatiti”.

 

Za Adobe je ovo prva univerzalna aplikacija, ali vjerovatno ne i posljednja. Prema glasinama Adobe kompanija je se već usmjerila sa svojim projektima na cijelu oblast CC aplikacija koje nude kako bi ih nekada doveli kao univerzalne aplikacije na Windows. Mi smatramo da treba početi sa najjednostavnijom u asortimanu i tu Adobe XD i spada.

 

izvor: Adobe

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar